UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор ВООЗ уклав угоду з Китаєм, яка допомогла йому обійняти посаду – Помпео

Та заявив, що Всесвітня організація охорони здоров'я несе відповідальність за британців, які померли від COVID-19

Під час візиту до Великої Британії державний секретар США Майк Помпео звинуватив Всесвітню організацію охорони здоров’я у залежності від Китаю та назвав її винною у смерті всіх британців, котрі не змогли побороти коронавірус, повідомляє газета The Guardian.

Держсекретар США сказав присутнім, що ВООЗ наразі є політичною, а не науковою організацією, а її генеральний директор Тедрос Аданом Гебреісус підпорядковується Пекіну. Помпео додав, що згідно з даними розвідки, з Китаєм була укладена угода, яка дала можливість Гебреісусу стати генеральним директором ВООЗ у 2017 році.

«Якщо копнути глибше, то ця угода і є однією з причин смерті стількох британців від коронавірусу», - зауважив Помпео.

Реагуючи на сказане, речник організації відповів: «ВООЗ нічого не знає про згадану угоду і рішуче відкидає будь-які звинувачення. Ми закликаємо країни залишатися зосередженими на боротьбі з пандемією, яка вже й так призвела до загибелі багатьох людей». 

Не так давно США заявили про намір виходу з ВООЗ, попри критику та відсутність міжнародної підтримки цього кроку в розпал пандемії. У США зафіксовано понад 3,8 млн випадків коронавірусу та понад 140 тисяч смертей, що робить країну чи не найбільш постраждалою у світі.

Державний секретар також нагадав про те, що британська розвідка володіє інформацією про переслідування уйгурів у Китаї, а це могло б дозволити Великій Британії запровадити санкції проти деяких представників китайської Комуністичної партії.

Раніше британський прем’єр-міністр Борис Джонсон та Майк Помпео обговорювали питання співпраці Великої Британії та США у галузі розробки технологій нового покоління, а також йшлося і про ставлення Китаю до уйгурів, але про санкції нічого сказано не було.  

США звинуватили китайську компанію Huawei у намаганні отримати лідерство на світовому ринку завдяки крадіжкам інтелектуальної власності, саме тому Помпео підтримав рішення Великої Британії про відмову від обладнання Huawei у мережі 5G.

«Це просто ганебно, як Комуністична партія Китаю використовує пандемію. Замість того, щоб допомогти боротися з вірусом, генеральний секретар партії Сі Цзіньпін показав світу її справжнє обличчя», - додав Помпео.

Під час президенства Дональда Трампа відносини США з Китаєм значно загострилися. Не так давно США запровадили санкції проти деяких китайських чиновників через порушення прав мусульманських меншин, зокрема уйгурів.

Переклад підготувала Анастасія Гурін