UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор Stratfor вважає, що Росія збере сили для нового наступу на Україну до 2017 року

За його словами, США не дарма вирішили посилити військову присутність в Балтії.

Коли президент Росії Володимир Путін минулого місяця наказав вивести війська з Сирії, насправді йшлося зовсім не про сирійську війну. Цей крок був частиною переговорів між Москвою і Вашингтоном щодо суверенітету України.

Про це, як повідомляє Business Insider, сказав експерт з геополітики і директор розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Джордж Фрідман.

Він нагадав про візит Держсекретаря Джона Керрі в Москву минулого тижня і зазначив, що розмова з росіянами, очевидно, просувається не дуже добре. Оскільки невдовзі після цього США оголосили про відправку додаткових сил в Східну Європу.

Зокрема, Пентагон пояснив, що відправить танкову бригаду в Балтію і дві бригади солдатів до 2017 року для того, щоб "стримати агресію Росії". На думку Фрідмана, ці сили цілком можуть протистояти російському вторгненню в Литву, Латвію і Естонію. Але вони жодним чином не обмежують дій Володимира Путіна проти України. Якщо Київ не хоче бути сателітом Росії, тоді російський президент хотів би добитися принаймні його нейтралітету. Водночас прозахідний уряд в Україні він вважає неприйнятною загрозою для себе.

Також експерт звертає увагу на заяви лідерів Білорусі, яка лишається другом Москви в регіоні. Однак у Мінську тепер заявляють, що США повинні брати участь у всіх переговорах. Тож Путін, схоже, більше не може довіряти союзника в Білорусі.

Російське військове планування роками ґрунтувалося на тому, що Балтія, Білорусь і Україна будуть буферною зоною між РФ і потенційними європейськими ворогами. І намір США розмістити в регіоні війська навряд чи сподобається Путіну.

Фрідман зауважує, що зараз у Росії немає військової потужності, щоб вести подальші бойові дії проти України. Але якщо нарощення сил продовжиться і далі такими темпами, як зараз, тоді Путін буде готовий йти в наступ проти України до 2017 року. І ця вірогідність також пояснює, чому США вирішили відправити війська в Східну Європу.

Тим часом, секретар РНБО Олександр Турчинов не виключив масштабного наступу Росії в Донбасі найближчим часом. Раніше українська розвідка повідомляла, що бойовики в Донбасі готують примусову "мобілізацію" у квітні, зокрема, хочуть поповнити свої лави за рахунок місцевих чоловіків віком до 45 років. Також, за даними управління, Росія готується відновити активні бойові дії в Донбасі.