UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дипломатія Макрона в Україні «катастрофічна» – колишній глава НАТО

Расмуссена не переконала зміна риторики Макрона у відповідь на дії Росії.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розкритикував дипломатичні зусилля президента Франції Еммануеля Макрона у відповідь на війну Росії в Україні. Він назвав їх провалом і заявив, що вони були «глибоко шкідливими» для Києва. Про це колишній прем'єр-міністр Данії заявив у інтерв'ю французькому журналу Le Point.

Коментарі Расмуссена пролунали після критики, особливо у Східній Європі, про те, що Макрон підтримував відкриту лінію з президентом Росії Владіміром Путіним із прямими телефонними дзвінками навіть після вторгнення в Україну і застерігав від «приниження» Росії.

«Макрон здивував нас на початку кризи своєю, м'яко кажучи, унікальною та критичною заявою про те, що Путіна не можна принижувати, і запропонував трап для виходу. Такі заяви були катастрофічними та глибоко шкідливими», — додав він, передає Reuters.

Різка заява Расмуссена прозвучала в той час, коли Макрон переглядає своє послання і задає жорсткіший тон щодо Москви.

У промові, сказаній на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, французький лідер підтвердив свою переконаність у тому, що світовим лідерам необхідно підтримувати діалог з Росією, додавши, що найближчими днями він знову поговорить з Путіним, щоб обговорити ситуацію з безпекою, пов'язану з ядерними реакторами, що розташовані у зоні військових дій в Україні.

Але, на думку спостерігачів, промова Макрона в ООН, в якій він звинуватив Росію в сучасному імперіалізмі і закликав країни, що розвиваються, виступити проти Москви, ознаменувала зміну тону.

Макрон заявив, що мирні переговори можуть працювати лише в тому випадку, якщо «суверенітет України поважатиметься, її територію буде звільнено, а її безпеку захищено».

«Росія зараз має зрозуміти, що не може нав'язувати свою волю військовим шляхом, – сказав Макрон.

Проте Расмуссена спроби Макрона змінити риторику не переконали.

"Він послабив міжнародну згуртованість, і я думаю, що зараз він шкодує про це і намагається повернути собі ініціативу", - сказав він в інтерв'ю.

Читайте також: Макрон закликав реформувати Раду Безпеки ООН

Раніше Президент Франції назвав анонсовані Росією референдуми на захоплених українських теренах «пародією».

Кремль готується провести «референдуми» на окупованих територіях України щодо приєднання до РФ. Про можливі наслідки читайте у статті Володимира Кравченка«Весело і страшно»: навіщо Путін оголосив мобілізацію в Росії