UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дипломат розповів, чи можуть вибори до Конгресу США позначитися на двопартійній підтримці України

Коло проблем, щодо яких у США існує загальнонаціональний консенсус, є вкрай обмеженим.

В листопаді у США відбудуться проміжні вибори до Конгресу, підсумки яких сформують політичний пейзаж Сполучених Штатів на наступні два роки і значною мірою визначать параметри виборчої кампанії 2024 року. У статті «Чи візьме Трамп реванш у Байдена та чи програє від цього Україна»  Олег Шамшур пояснив, чи можуть результати виборів позначитися на сталій двопартійній підтримці України.

Шамшур вважає, що за будь-яких результатів проміжних виборів у США, можна очікувати продовження або навіть посилення міжпартійного протистояння в Конгресі та американській політиці в цілому. Зокрема, деякі республіканці вже повідомили про наміри розпочати процедуру імпічменту президента Джо Байдена.  

«Коло проблем, щодо яких у Сполучених Штатах існує загальнонаціональний консенсус, є вкрай обмеженим. Для нас гранично важливо, щоби він зберігався в питанні допомоги Україні в боротьбі з російською агресією», - підкреслив автор.

За його словами, на перший погляд, ситуація в цьому сенсі залишається сприятливою для України. На початку серпня (згідно з дослідженням учених Мерілендського університету, які здійснюють постійний моніторинг цієї проблематики) 70% американців вважали, що США роблять достатньо або замало для підтримки України. Для продовження підтримки вони навіть готові йти на певні жертви в економічному плані: 62% не зупинить збільшення витрат на енергетичні носії, а 58% — зростання інфляції.

Водночас Шамшур наголосив, що варто звернути увагу на кілька «але». По-перше, хоча підтримка України в США залишається на стабільно високому рівні, вона знизилася порівняно з початком війни, принаймні в аспекті економічної ціни, яку готові за це заплатити пересічні американці.

По-друге, за словами дипломата, існує, а також має тенденцію до збільшення, суттєва відмінність у позиції прихильників Демократичної та Республіканської партій. Зокрема, зростання енергетичних витрат готові витримати 78% демократів і 44% республіканців; інфляційний тиск — 72% демократів і 39% республіканців. 46% республіканців і 42% незалежних (порівняно з 11% демократів) поділяють думку, що США роблять для України забагато.

Останні цифри корелюються з формуванням у Палаті представників групи конгресменів-республіканців, які постійно виступають проти надання Україні зброї та інших видів допомоги: під час голосування 40-мільярдного пакета допомоги у травні їх було вже 57; проти нього проголосувало також 11 сенаторів-республіканців. Група включає в себе палких прихильників Дональда Трампа, відомого своєю симпатією до президента РФ Владіміра Путіна, яка в сучасних умовах трансформувалась у фактичне виправдання Трампом російської агресії проти України.

На думку Шамшура, все це свідчить про посилення в Республіканській партії впливу ізоляціоністів. Зокрема, їхнім рупором став один із провідних журналістів телеканалу Fox Такер Карлсон, якому, за його словами, «байдуже, що Путін робить в Україні». Також з’явилась інформація, що Кремль рекомендував російським ЗМІ частіше цитувати Карлсона.

Дипломат пояснив, що ізоляціоністи поки що перебувають у меншості серед американських законодавців. Утім, він додав, що цілком реально, що їхня кількість у складі Конгресу нового скликання зросте внаслідок обрання до складу його республіканської фракції нових трампістів.

 «Чи позначиться це на сталій двопартійній підтримці України в Конгресі США, яка за умов війни є абсолютно необхідною для нашої держави? Треба визнати, що це залежатиме від факторів, більшість яких перебуває поза зоною нашого можливого впливу», - зазначає автор.

Однак, на думку Шамшура, Україна може і має підвищити ефективність своєї комунікації з американськими законодавцями та особливо з американським загалом, щоби звузити маржу для маневру тих сил, які воліли б відсунути допомогу Києву щонайдалі в переліку завдань зовнішньої політики США.

Читайте також: Конгресмени закликали розвідку США оцінити збитки країні від зберігання Трампом секретних документів

Президент США Джо Байден обіцяє підтримувати Україну «так довго, скільки буде треба». Але якщо Республіканська партія візьме під контроль нижню палату Конгресу в листопаді, чи дозволить вона йому це зробити? У деяких республіканських колах з’явилося фаталістичне переконання, що відповідь на це запитання - «ні».

Такий страх заснований на твердженні, що партія стає все більше ізоляціоністською. Про це в статті для Wall Street Journal пише колишній спеціальний помічник президента США і ексдиректор Комітету Палати представників з питань розвідки Майкл Аллен.