UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десятки людей у Туреччині засуджені довічно за змову проти прем'єра Ердогана

Суд засудив колишнього начальника Генштабу турецької армії генерала Ількера Башбуга, а також десятки видатних генералів, письменників і політиків до довічного ув'язнення за спробу організації державного перевороту.

Турецький суд засудив десятки людей до довічного ув'язнення і тривалих тюремних термінів у справі "Ергенекона" про спробу державного перевороту у 2003 році. Цей процес, обвинуваченими у якому проходять багато опонентів чинного прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана, став найгучнішим у Туреччині з початку 21-го століття.

Із 275 осіб було виправдано лише 21. Один з найбільш високопоставлених обвинувачених - колишній начальник генштабу турецької армії Ількер Башбуг а також кілька відомих генералів, були засуджені до довічного ув'язнення.

Деякі з обвинувачених отримали від 30 до 117 років ув'язнення. Серед них журналісти, письменники, адвокати, політичні діячі, депутати, ректори університетів.

В обвинувачених є право на оскарження вироку у Верховному суді Туреччини.

Також суд визнав організацію терористичною.

"Ергенекон" - таємна ультранаціоналістична організація в Туреччині, обвинувачена у спробі держперевороту у країні в 2003 році.

Як заявило слідство, таємна організація (в яку входили політичні і громадські діячі, журналісти, адвокати, науковці, викладачі вузів, поліцейські і військові) займалася впровадженням своїх людей у всі сфери турецького товариства і намагалася керувати армією, ЗМІ та політичними партіями.

Суд над обвинуваченими триває з 2007 року у Стамбулі.

Опозиція називає цю справу "полюванням на відьом", звинувачуючи владу у фальсифікації. Критики судового розгляду, вважають, що Ердоган і підконтрольний йому ісламістський уряд сфабрикували звинувачення, щоб змусити замовкнути прихильників світської держави.

Військові у Туреччині традиційно вважали себе гарантом світської конституції країни. У 1960-80-х роках вони здійснили три перевороти. Армія давно знаходиться у конфлікті з ісламістською Партією справедливості і розвитку, яку очолює Ердоган.

Нагадаємо, на початку літа 2013 року Туреччину охопила масова хвиля антиурядових виступів, які жорстко розігнала поліція. Демонстранти виступають проти ісламізації Туреччини і звинувачують владу в тому, що вона втручається в особисте життя простих громадян. Також невдоволення учасників мітингів викликає і зовнішня політика уряду Ердогана. !zn

Читайте також:

Турецька поліція запідозрила учасників антиурядових мітингів у тероризмі

Ердоган назвав демонстрантів неосвіченою масою і подякував поліції

Турецька поліція витратила на демонстрантів всі запаси сльозогінного газу

Тайіп Ердоган проти TWITTER'А