UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держсекретар США часів Рейгана Джордж Шульц помер у віці 100 років

Джордж Шульц працював в адміністраціях Ніксона та Рейгана, був радником Ейзенхауера і Шварценеггера, підтримував військову допомогу Україні і санкції проти Росії.

У США помер багаторічний стратег Республіканської партії Джордж Шульц. У роки президентства Рональда Рейгана він очолював Державний департамент. У грудні 2020 року Шульцу виповнилося 100 років, повідомляє Bloomberg.

Шульц помер 6 лютого біля себе вдома в кампусі Стенфордського університету.

Читайте також: У Великій Британії помер 100-річний ветеран Том Мур, який зібрав $45 млн для лікарів

Джордж Шульц народився в Нью-Йорку, закінчився Прінстон. Під час Другої світової війни служив в Корпусі морської піхоти США, брав участь в бойових діях на Тихому океані. Після війни отримав докторський ступінь, викладав економічні дисципліни в Массачусетському університеті, потім очолював Школу бізнесу в Чиказькому університеті.

У 1955 році Шульц увійшов до Ради економічних консультантів в адміністрації 34-го президента США Дуайта Ейзенхауера.

В адміністрації 36-го президента США Річарда Ніксона Шульц з 1969 по 1972 рік обіймав посаду міністра праці, потім очолював Адміністративно-бюджетне управління. Був одним з ініціаторів згортання Бреттон-Вудської валютної системи і переходу до Ямайської системі, заснованої не на фіксованих, а на плаваючих курсах валют по відношенню одна до одної. Ця система діє досі.

У 1982 році 40-й президент США Рональд Рейган призначив Шульца держсекретарем. Цей пост він обіймав до 1989 року.

Шульц виступав за продовження діалогу з СРСР при збереженні санкцій і нарощуванні американської військової могутності. Під керівництвом Шульца Держдепартамент підготував проект Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), який у 1987 році підписали Рональд Рейган і Михайло Горбачов. ДРСМД, що діяв до 2019 року, став одним з найважливіших кроків до завершення холодної війни.

Шульц працював над «потеплінням» відносин США і Китаю, при цьому Штати надавали серйозну військову допомогу Тайваню. Пропонував автономію Західного берега річки Йордан і сектору Газа в якості шляху до вирішення арабо-ізраїльського конфлікту.

Після звільнення з уряду в 1989 році Шульц продовжував залишатися одні з провідних стратегів Республіканської партії. У 2003 році був радником Арнольда Шварценеггера, коли той балотувався в губернатори Каліфорнії.

Джордж Шульц, Майк Помпео і Кондоліза Райс
Википедия

У 2014 році Джордж Шульц публічно закликав Конгрес і президента США Барака Обаму надати Україні військову допомогу, зокрема почати поставки летальних озброєнь, а також посилити санкції проти Росії.