UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдума РФ спростила отримання громадянства для російськомовних

Спрощене російське громадянство зможуть отримати носії російської мови, родичі яких по прямій висхідній лінії раніше проживали на території РФ або на території, ставилася до Російської імперії або СРСР - "в межах державного кордону РФ", за умови переїзду на постійне місце проживання в Росію, а також при відмові від громадянства іноземної держави.

Держдума Росії прийняла в другому і третьому читанні закон про спрощене надання громадянства РФ для російськомовних.

За закон "Про внесення змін у федеральний закон "Про громадянство Російської Федерації" і окремі законодавчі акти Російської Федерації" в п'ятницю, 4 квітня проголосувала переважна більшість російських депутатів.

Як наголошується в пояснювальній записці, закон спрямований на спрощення процедури та скорочення термінів розгляду заяв про прийом в громадянство РФ від співвітчизників - носіїв російської мови, родичі яких по прямій висхідній лінії раніше проживали на території РФ і СРСР, за умови їх переїзду на постійне місце проживання в РФ і відмови від громадянства іноземної держави.

Відзначається, що в даний час іноземці можуть набувати громадянство РФ, тільки якщо вони є особами без громадянства, які народилися в РРФСР, є непрацездатними або випускниками російських навчальних закладів з числа громадян держав, що входили до складу СРСР. Якщо такі умови відсутні, то для придбання російського громадянства необхідно дотримати вимогу п'ятирічного терміну проживання в РФ на підставі виду на проживання.

Закон доповнюється статтею, що встановлює порядок визнання осіб носіями російської мови. Планується, що визнання іноземного громадянина або особи без громадянства носієм російської мови буде здійснюватися за результатами співбесіди, проведеного комісією з визнанням іноземного громадянина або особи без громадянства носієм російської мови.

В цілях реалізації умови про відмову від наявного іншого громадянства іноземному громадянину, визнаному носієм російської мови, буде видаватися повідомлення про можливість прийому в громадянство РФ, необхідне для звернення до повноважний орган іноземної держави з заявою про відмову від наявного у нього іншого громадянства.

Крім того, для даної категорії осіб передбачено скорочення терміну розгляду заяв та прийняття рішень про прийом в громадянство РФ у спрощеному порядку до трьох місяців.

Також пропонується скоротити з шести до трьох місяців термін розгляду заяв про прийом в громадянство РФ учасників державної програми зі сприяння добровільному переселенню в РФ співвітчизників, що проживають за кордоном.

"Закон торкнеться всіх осіб, які проживали на території Російської Федерації або є родичами осіб, що проживали на території Росії у сучасних кордонах. Це означає, що якщо родичі, наприклад, емігрантів першої хвилі, жили в Російській імперії або на території СРСР і жили на тій території, яка в даний час визначається межами РФ, зокрема, включаючи нові суб'єкти Федерації, то ці особи мають можливість отримати російське громадянство в спрощеному порядку без дотримання цілого ряду режимів і строків проживання на території РФ - припустимо, на підставі виду на проживання (при дотриманні ще ряду умов). У тому випадку, якщо факт, що вони є носіями російської мови, буде підтверджений спеціальними комісіями", - сказав голова комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Володимир Плігін.

Він підкреслив, що це "не є якимось явищем, яке описується як амністія для всіх осіб, які проживають на території РФ, у тому числі тих осіб, які незаконно перебувають на території РФ".

"Мова йде про прийом в громадянство РФ саме тих осіб, які є носіями російської мови. Це не відноситься до якоїсь нації чи національності. Мова йде про всіх тих осіб, які історично були пов'язані з Росією, їх сім'ї проживали на території РФ, тобто таким чином створюються умови для вирішення долі багатьох і багатьох людей, які готові відмовитися від іноземного громадянства і постійно проживати на території РФ", - пояснив Плігін, додавши, що "запит на такого роду рішення в суспільстві є". !zn

Читайте також:

При виїзді з Криму почали видавати міграційні карти

Кримчанам без місцевої прописки теж будуть видавати паспорти Росії

У Криму бланки українських паспортів потрапили в розпорядження ФСБ, Київ побоюється провокацій

У Росії за приховування подвійного громадянства мають намір ввести штрафи