UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдума РФ дозволила Мєдвєдєву порушувати закони. Путіну теж, але тільки після відставки

Новий закон ускладнює процедуру позбавлення колишнього президента недоторканності. Гарантії недоторканності також поширюються на членів сімей колишніх президентів

Нижня палата російського парламенту - Державна дума - прийняла в третьому читанні закон про гарантії недоторканності колишнього президента Росії. Цей закон синхронізує російське федеральне законодавство у відповідність з останніми змінами до конституції РФ.

У Держдумі РФ розповіли, що закон ускладнює процедуру позбавлення колишнього президента недоторканності.

Прийнятий документ вносить змін до закону «Про гарантії президенту РФ, який припинив виконання своїх повноважень, і членам його сім'ї». Згідно з проєктом закону, позбавлення недоторканності колишнього президента проводиться в разі рішення Ради Федерації та тільки на підставі висунутого Держдумою звинувачення в державній зраді або скоєння іншого тяжкого злочину, підтвердженого висновком Верховного суду РФ.

Цей закон, як пише "Медуза", фактично дозволяє колишнім президентам Росії після завершення повноважень здійснювати багато кримінальні злочини та адміністративні правопорушення без покарання.

Новий закон говорить, що недоторканність експрезидента буде зберігатися незалежно від періоду виконання ним президентських повноважень.

На сьогодні в Росії є тільки один колишній президент країни. Це Дмітрій Мєдвєдєв.

1 липня в Росії відбувся федеральний референдум по внесенню поправок до Конституції. Вони передбачають так зване "обнулення" президентських термінів Путіна, і він зможе балотуватися в президенти нібито "вперше».

Раніше очільник МЗС Дмитро Кулеба під час урочистого підняття кримсько-татарського прапора на флагштоку відомства 26 червня зазначив, що зміни до Конституції Російської Федерації не завадять Україні повернути Крим.

Детальніше про конституційні зміни в Росії читайте в статті Сергія Корсунського "Муміфікація Росії".