UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдепартамент США закликав Іран припинити насильство по відношенню до демонстрантів

П'ять осіб було вбито під час протестів в іранській провінції Хузестан.

Держдепартамент США заявив, що засуджує застосування насильства по відношенню до демонстрантів в Ірані і закликає уряд країни дозволити своїм громадянам здійснювати їхнє право на свободу вираження поглядів, про що йдеться в повідомленні офіційного представника держдепу Неда Прайса, передає " Інтерфакс ".

Напередодні п'ять іранців були вбиті під час протестів в провінції Хузестан. Там кілька днів проходили акції протесту громадян проти браку води. Ця південно-західна провінція - головний нафтовидобувний регіон країни, але з березня 2021-го тут борються з найсильнішою посухою.

"Іранський народ має право висловити своє розчарування і закликати свій уряд до відповідальності. Але ми бачили тривожні повідомлення про те, що сили безпеки відкрили вогонь по протестувальників, в результаті чого загинуло кілька людей. Ми засуджуємо застосування насильства по відношенню до мирних демонстрантів", - заявив Прайс.

Америка підтримує право іранського народу на мирні зібрання і самовираження, а також стежить за повідомленнями про уповільнення роботи інтернету в регіоні.

"Ми настійно закликаємо уряд Ірану дозволити своїм громадянам здійснювати своє право на свободу слова і вільний доступ до інформації, в тому числі через Інтернет", - заявив Прайс.

Читайте також: Іран чекають нові проблеми після виведення військ США з Афганістану — Bloomberg

У США зростає політична поляризація навколо ядерної угоди з Іраном. «Ми вели переговори, я використовував дипломатичне слово, намагаючись повернутися до ядерної угоді», - говорить спеціальний представник США в Ірані Роберт Меллі. Крім того, Іран і США ведуть переговори з обміну ув'язненими.