UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати Європарламенту мають намір запобігти втручанню Росії в референдум у Молдові

Молдавські служби безпеки заявили, що Росія витратила близько 100 мільйонів євро, щоб завадити голосуванню за вступ до ЄС

Натхнена успіхом зриву проєвропейського руху Грузії, Росія те саме намагається зробити в Молдові. У зв'язку з цим депутати Європарламенту в середу, 9 жовтня, ухвалили резолюцію, висловивши рішуче засудження спроб Росії зірвати проєвропейський курс Молдови.

Про це повідомили у прес-службі Європарламенту.

Читайте також: СБУ затримала в Молдові одного із ідеологів «російської СВО» проти України Чистіліна

Текст, схвалений 508 голосами «за» при 53 «проти» і 104 утриманих, рішуче засуджує ескалацію шкідливої ​​діяльності, втручання та гібридних операцій Росії напередодні президентських виборів та конституційного референдуму з інтеграції до ЄС, які пройдуть у Молдові. Депутати Європарламенту підкреслюють роль безлічі зловмисників, включаючи проросійських молдавських олігархів та мережу RT, що фінансується російською державою, у здійсненні схем шахрайства на виборах, а також кібероперацій та інформаційної війни. Вони також закликають ЄС та його держави-члени забезпечити надання всієї необхідної допомоги Молдові для зміцнення її інституційних механізмів та здатності реагувати на гібридні загрози.

За даними євродепутатів, молдавські служби безпеки нещодавно заявили, що Росія витратила близько 100 мільйонів євро на підрив майбутнього виборчого процесу, щоби змусити молдаван проголосувати проти зближення з ЄС. 3 жовтня 2024 року молдавська влада розкрила масштабну схему шахрайства на виборах, яку фінансує молдавський олігарх Ілан Шор. В рамках операції з підкупу виборців 130 тисяч молдаван було передано 15 мільйонів доларів.

Засуджуючи цю тактику, парламент закликає Росію поважати незалежність Молдови, припинити провокації та вивести військові сили з її території. Крім того, парламент повторює свої попередні заклики до знищення всіх боєприпасів, що зберігаються на складі в Ковбасній у регіоні Придністров'я.

Депутати Європарламенту закликають запровадити додаткові санкції проти політичних сил, які дестабілізують ситуацію в Молдові

На тлі зростання втручання Росії резолюція закликає Раду ухвалити додаткові санкції ЄС проти осіб, які підривають суверенітет Молдови. Депутати Європарламенту також закликають країни та території, де знаходяться розшукувані молдавські злочинці, такі як Ілан Шор та Володимир Плахотнюк, видати їх Молдові для суду.

Європейський парламент підтвердив свою підтримку шляху Молдови до вступу до ЄС та закликав Європейську комісію включити країну до Інструменту допомоги на етапі підготовки до вступу (IPA III), визначивши пріоритетність фінансування країн-кандидатів у ЄС у наступній Багаторічній фінансовій програмі (MFF) на 2028 рік. 2034 роки. Оскільки переговори про вступ до ЄС із Молдовою вже розпочалися, євродепутати закликають прискорити процес відбору та своєчасно організувати наступні міжурядові конференції.

Щоб підвищити стійкість Молдови до гібридних загроз, парламент закликає ЄС продовжувати зміцнювати співпрацю з цією країною в галузі стратегічної комунікації, підтримки журналістів та громадянського суспільства, а також просування контенту незалежних російськомовних ЗМІ.

Читайте також: РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico

Раніше ЄС уже вводив санкції проти молдавських олігархів та проросійських діячів, включаючи Ілана Шора та Володимира Плахотнюка, Ігоря Чайки, Георгія Кавалюка та Марини Таубер. У березні 2022 року Молдова подала заявку на вступ до ЄС, а у червні 2022 року набула статусу кандидата. У грудні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ до ЄС із Молдовою.