UA / RU
Підтримати ZN.ua

Демонстративний християнин Путін воює з релігією – WSJ

Нові авторитарні закони обмежують діяльність вірян.

Володимир Путін постійно намагається продемонструвати, який він набожний християнин. Але коли справа доходить до свободи віросповідання, дії його режиму більше нагадують антирелігійну практику СРСР.

Про це сьогодні в редакційній статті пише Wall Street Journal, яке нагадує про новий антитерористичний закон в Росії. Після того, як наступного тижня він вступить в силу, в країні буде заборонена місіонерська діяльність і приватні богослужіння. Всі місіонери повинні бути афілійовані із "зареєстрованими" організаціями. Також закон забороняє проповіді за межами офіційно визнаних релігійних місць. А порушників будуть карати штрафами в розмірі 780 доларів. При цьому їхні церкви заплатять 15,5 тисяч доларів.

Потенційно це загрожує усім конфесіям включно з РПЦ. Але загроза обмеження свободи віри особливо нависає над невеликими конфесіями, в кого небагато вірян. Протестанти часто проводять богослужіння в будинках. І широка інтерпретація закону може означати, що такі їхні зібрання нелегальні. Деякі євангелістські конфесії протестують проти закону, вважаючи його наступом на свободу віросповідання.

Лідери протестантських церков у відкритому листі до Путіна написали: "Радянська історія свідчить, як багатьох людей різної віри переслідували за розповсюдження слова Божого. Цей закон повертає нас до ганебного минулого".

Ще однією очевидною мішенню закону стануть мормони. Церква Ісуса Христа Святих останніх днів в Росії налічує 23 тисячі вірян, а її місіонери досить активні і помітні у багатьох російських містах. Російські націоналісти часто виступали проти цієї конфесії, називаючи її "тоталітарним культом" і "рукою ЦРУ". Однак мормонська церква в Росії пообіцяла "поважати новий закон".

Видання пише, що, у всякому разі, нові заборони ще більше обмежує свободу в Росії. Вони ще раз нагадують про трагічний російський провал процесу побудови вільного суспільства після падіння комунізму.

Нагадаємо, 24 червня Держдума РФ затвердила "антитерористичний пакет" законопроектів, внесених на розгляд російського парламенту Іриною Яровою. Затверджений документ передбачає введення ряду жорстких норм з метою "боротьби з тероризмом".

Слід зазначити, що 23 червня Комітет Держдуми з безпеки і протидії корупції виключив з пакету "антитерористичних" законопроектів норми, що передбачають позбавлення громадянства РФ засуджених за статтею "тероризм" і тимчасову заборону на виїзд з країни для росіян, засуджених за тероризм та екстремізм.