UA / RU
Підтримати ZN.ua

Демонстранти у Бангкоку заблокували третю урядову будівлю

Маніфестанти, які вимагають відставки уряду, мають намір знеструмити і відключити від водопостачання 13 основних об'єктів в столиці Таїланду: міністерства і телеканали.

У Таїланді група маніфестантів зайняла територію навколо міністерства закордонних справ. Протестувальники заявили про намір розбити тут тимчасовий табір.

Таїландський МЗС став третьою урядовим установою, постраждалою під час масштабного маршу опозиції, участь в якому взяли близько 150 тисяч осіб. Раніше близько тисячі людей вдалося прорватися безпосередньо до будівлі міністерства фінансів. Окрім того, частина протестувальників влаштувала табір на території, прилеглій до будівлі департаменту громадських зв'язків уряду.

Прем'єр-міністр Таїланду Йінглак Чінават на засіданні уряду заявила, що не має наміру подавати у відставку або розпускати парламент, як цього вимагають маніфестанти. Всі внутрішньополітичні розбіжності вона пропонує вирішувати шляхом переговорів.

У поліції Бангкока поки не роблять ніяких кроків з розгону демонстрантів, проте офіційний представник правоохоронних органів заявив, що осіб, які проникають в державні установи може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Учасники маніфестацій виступають проти зв'язків уряду Таїланду з екс-прем'єром. Як стверджують організатори, саме колишній глава кабінету продовжує негласно керувати країною, незважаючи на те, що знаходиться у вимушеному вигнанні і постійно проживає за кордоном. Чінавата було усунено від влади в результаті військового перевороту в 2006 році, а пізніше заочно засуджено на два роки позбавлення волі за перевищення службових повноважень.

Уряд Таїланду очолює його молодша сестра Йінглак Чінават, а абсолютну більшість в парламенті має партія "Пиа тай", що не приховує своєї підтримки сім'ї Чінават.

Маніфестанти направляються до 13 різним цілей, серед яких основні урядові агентства та відомства, у тому числі Міністерство оборони, а також телеканали. Організатори акції наполягають на тому, що їхній марш має мирний характер, проте закликають своїх прихильників знеструмити і відключити від водопостачання урядові будівлі, які вони мають намір блокувати. !zn

Читайте також:

У Бразилії на антиурядові демонстрації вийшли понад 200 тисяч осіб

Болгарські студенти взяли в облогу парламент

У Канаді протест проти сланцевого газу переріс у заворушення і арешти