UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенатори США змогли попередньо узгодити деякі положення міграційної реформи

У законопроекті підтримуються основні вимоги Трампа, однак не зовсім так, як очікує президент.

У середу, 14 лютого, група демократів і республіканців Сенату США змогла досягти згоди щодо деяких положень законопроекту про імміграційну реформу, однак не зовсім у так, як цього вимагав президент Дональд Трамп, передає The Washington Post.

Так, увечері сенатори поширили серед колег законопроект, у якому майже 2 мільйон "мрійників", що раніше перебували під урядовою програмою захисту, зможуть отримати законний статус. Насамперед, мова йде про тих, хто опинився в країні нелегально в неповнолітньому віці.

Надання статусу таким мігрантам було ультиматумом Трампа в обмін на виділення 25 мільярдів доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Сенатори не скасували цей пункт, і готові проголосувати за виділення зазначеної суми, однак з однією поправкою: ця сума не стане одноразовою дотацією з бюджету, як цього хоче очільник Білого дому. У 2018 році на початок зведення стіни має бути відпущена лише 2,5 млрд доларів. На ці ж кошти потрібно буде найняти нових співробітників для прикордонної служби. Потім ще по 2,5 млрд доларів буде виділятися щороку.

Також сенатори виступили проти закриття програми візової лотереї, коли будь-хто у світі міг виграти "Грін карту", що дозволяє легально жити та працювати в Сполучених Штатах.

Варто зазначити, що до згоди дійшло обмежене число законотворців, тож він може не отримати підтримку під час голосування, або ж узагалі не буде представлений на розгляд Сенату в четвер.

30 січня під час виступу в Конгресі Дональд Трамп представив свою нову імміграційну програму. У рамках плану також передбачається система надання громадянства для 1,8 мільйонів незаконних мігрантів, які потрапили в США дітьми, зміцнення системи прикордонного контролю і обмеження на в'їзд сімей мігрантів.

Окремо лідер країни наголосив, що буде припинена візова лотерея - програма, при якій довільно видавалися "Грін-карти" без будь-якої оглядки на навички та особисті якості мігрантів або безпеку нашого населення.

Також нещодавно Білий дім заявив, що розглядає можливість обмежити використання іммігрантами соціальних пільг, що фінансуються з кишені платників податків, та різко зменшити, таким чином, легальну імміграцію.

Згідно з новими правилами, що розробив Департамент внутрішньої безпеки, іноземці можуть не отримати дозвіл на постійне місце проживання, якщо вони або їхні діти користувалися соціальними пільгами.