UA / RU
Підтримати ZN.ua

Демократи відкликали листа до Байдена, яким пропонували підтримати переговори з РФ

Голова Прогресивної фракції Конгресу заявила, що лист написали ще кілька місяців тому й додатково не перевірили.

Прогресивна фракція Конгресу Сполучених Штатів Америки (представники лівого крила Демократичної партії) відкликала листа для президента Джо Байдена, який був підписаний 30 ліберал-демократами Палати представників і направлений в Білий дім менше, ніж добу тому. У ньому політики закликали лідера США переглянути стратегію щодо війни РФ проти України та підтримати прямі переговори з Кремлем. Про це пише The Washington Post.

Видання зазначає, що відкликання відбулося після різкої критики документа з боку багатьох представників Демократичної партії та українських посадовців, які наголосили на нереалістичності переговорів з російським президентом Владіміром Путіним.

Після таких заяв ліберали намагалися пом’якшити своє звернення до Байдена, роз’яснивши висловлену позицію. Голова Прогресивної фракції Конгресу Праміла Джаяпал наголосила, що підписанти об’єднані в підтримці України та не закликають до зміни обсягів допомоги. За її словами, депутати запропонували продовжити наявну військову та економічну підтримку, підсиливши її при цьому дипломатичними зусиллями.

Тепер Джаяпал також додала, що надісланий лист був складений ще кілька місяців тому, і персонал випустив його без перевірки.

«Як голова фракції я беру на себе відповідальність за це. Через час випуску наше повідомлення дехто розцінює як еквівалентне нещодавній заяві лідера республіканців Кевіна Маккарті, який погрожував припинити допомогу Україні, якщо республіканці переможуть на виборах», — заявила вона.

Читайте також: Росія знову натякає на переговори

Політикиня зазначила, що склалося хибне враження, ніби демократи, які «рішуче й одностайно підтримували кожен пакет військової, стратегічної та економічної допомоги для українського народу», якось пов’язані з республіканцями, які хочуть зменшити підтримку нашій державі.

Конгресменка Сара Джейкобс також підтвердила, що підписала листа ще 30 червня. 

«Час у дипломатії – це все. З того дня багато чого змінилося. Я б не підписав його сьогодні», – пояснила вона.

Раніше повідомлялося, що в США думають над тим, аби передати Україні зенітні ракетні комплекси HAWK, які є попередниками систем протиповітряної оборони Patriot.