UA / RU
Підтримати ZN.ua

Декомунізація Європи: У країнах ЄС зносять радянські пам’ятники – фото

Окрім України, деякі пам'ятники прибрали в Латвії та Польщі

Реакцією європейських країн Європи на повномасштабну війну Росії проти України стали не лише санкції проти РФ, фінансова та військова допомога Києву, але й знесення статуй та меморіалів, які прославляли СРСР та Червону армію.

У Києві демонтували скульптуру, яка символізувала “возз’єднання України та Росії”. У Латвії прибрали пам’ятний камінь Червоній армії. Там прибрали п’ять пам’ятних каменів, встановлених на честь Червоної армії в регіоні. Камінь Мадлієна був першим із них, пише “Радіо Свобода”.

У Польщі знесли пам’ятник у селі Гарнцарсько. Перед цим з нього зняли табличку, яку до того облили червоною фарбою. Там був напис: “Вічна слава героям, загиблим за честь і незалежність Радянської Батьківщини”. Радянська армія окупувала Польщу після того, як вибила звідти війська Вермахту. Більшість поляків розглядає це як темний період у своїй історії. Свою незалежність Польща відновила у 1989 році.

Також демонтовано пам'ятник на кладовищі у Кошаліні. На меморіалі із пісковика був зображений радянський солдат, якого обіймає дівчина з голубом у руці.

Президент Інституту національної пам’яті Польщі відвідав знесення пам’ятника в Хжовіцах і заявив: “Немає місця для меморіалів і символів, публічно позначених червоною зіркою у вільній, незалежній і демократичній Польщі, ані у вільній Європі”.

Читайте також: Ужгородці хочуть позбутися вулиці Пушкіна та інших російських назв

Раніше повідомлялося, що у Тернополі відбулися роботи з демонтажу пам'ятника російському поетові Алєксандру Пушкіну.