UA / RU
Підтримати ZN.ua

Деякі союзники України не виконують зобов'язань щодо надання систем ППО — Bloomberg

Поставки засобів протиповітряної оборони та обладнання затримуються.

Деякі союзники України по НАТО не виконують обіцянки щодо прискорення поставок систем протиповітряної оборони та іншого військового обладнання для захисту від наступу Росії, повідомляють люди, знайомі з цим питанням.

Декілька країн-членів Організації Північноатлантичного договору досі не виконали зобов'язання, які вони підтвердили на саміті Альянсу у Вашингтоні минулого місяця, повідомили ці люди на умовах анонімності. Серед них — обіцянки надіслати щонайменше п'ять додаткових систем дальнього радіусу дії, інформує Bloomberg.

Читайте також: ППО не змогла спинити значну кількість "шахедів" та обидві балістичні ракети - ПС

Президент України Володимир Зеленський знову звернувся до союзників із закликом про термінову допомогу, оскільки ЗСУ здійснюють операцію в Курській області. 

США, Німеччина і Румунія пообіцяли надіслати по одному ЗРК Patriot. Італія пообіцяла надіслати зенітно-ракетний комплекс SAMP-T. Інші члени Альянсу зобов'язалися надати Україні інші системи та боєприпаси.

Читайте також: Україні передадуть 5 додаткових систем ППО − Байден

"Багато з обіцянок НАТО навряд чи будуть виконані до осені, коли Росія, як очікується, скористається вразливістю виснаженої війною країни й посилить бомбардування критично важливих об'єктів інфраструктури України", — зазначає агентство.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що затримки постачання обіцяних Україні систем протиповітряної оборони, в тому числі від Канади, пов’язані із виробничими процесами. Він додав, що поставки залежать не тільки від Канади, яка заплатила за системи, а й від виробника.