UA / RU
Підтримати ZN.ua

Давос-2023: Битва з інфляцією в єврозоні ще не виграна

Водночас експерт вважає, що рецесії, яка є частиною базового прогнозу ЄЦБ, можна уникнути, враховуючи останні показники.

Європейському центральному банку ще не вдалося виграти боротьбу з високою інфляцією, тому його рекомендації щодо значного підвищення ставок в найближчі місяці залишаються в силі. Про це заявив глава Центрального банку Франції Франсуа Віллеруа де Гальгау на форумі в Давосі, повідомляє Reuters.

ЄЦБ підвищив ставки на 2,5 відсоткових пункти з липня, а також запланував підвищення на 50 базисних пунктів у лютому і, можливо, в березні, сподіваючись повернути інфляцію до 2% до 2025 року з рівня близько 10% зараз.

«Ми повинні продовжувати нашу боротьбу з інфляцією; вона ще не виграна», - сказав Віллеруа.

Його коментарі з'явилися після повідомлення Bloomberg News про те, що деякі політики розглядають можливість меншого підвищення ставок у березні.

Віллеруа, схоже, відкинув цю інформацію, заявивши, що рекомендації президента ЄЦБ Крістін Лагард щодо підвищення ставки на 50 базисних пунктів у лютому і, можливо, на наступних засіданнях залишаються в силі.

За його словами, інфляція може сягнути піку в першій половині 2023 року, після чого розпочнеться зростання цін, а загальна інфляція може знизитися до цільового показника ЄЦБ у 2% наприкінці 2024 року або на початку 2025 року.

Віллеруа також був відносно оптимістичним щодо зростання, стверджуючи, що рецесії, яка є частиною базового прогнозу ЄЦБ, можна уникнути, враховуючи останні показники.

«Якщо я подивлюся на ситуацію в Європі - вона, ймовірно, така ж, як і в США, більш-менш - активність є більш стійкою, ніж очікувалося, і ми повинні уникнути рецесії цього року, чого я не очікував ще три місяці тому», - додав він.

Читайте також: Ринок праці в ЄС ще ніколи не був таким жвавим, як зараз. Це значно впливає на інфляцію – президент ЄЦБ

Згідно з прогнозом Європейського центрального банку (ЄЦБ) очікується, що середньорічне зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) єврозони наступного року суттєво уповільниться – з 3,4% у поточному до 0,5% у 2023 році, але після цього почне відновлюватись – до 1,9% та 1,8%.

Незважаючи на зниження вартості енергоносіїв, інфляція продовжить зростання – у 2023 році на 6,3%. В ЄЦБ вважають, що інфляція повернеться до цільових значень не раніше 2025 року. ЄЦБ вважає, що «стеля» цін на нафту і газ буде ефективною.