UA / RU
Підтримати ZN.ua

Давос-2022: «Зелений перехід» та цифровізація будуть визначати ринок праці майбутнього

Водночас, не менш важливими залишаються і «традиційні сфери» економіки.

Робочі місця майбутнього можуть з’явитися в кількох секторах глобальної економіки, що розвиваються. Під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі спікери обговорили, як цільові інвестиції та політика можуть забезпечити створення таких робочих місць і підтримати працівників на «перехідному етапі».

Зокрема, на думку міністра інновацій, науки, промисловості та економічного розвитку Канади Франсуа-Філіп Шампаня, пандемія коронавірусу та зміна клімату стали потужними викликами для людства. Саме тому, на його думку, майбутнє ринку праці будуть визначати технології, цифровізація та «зелений перехід».

«Нові технології — це двигун розвитку. Наука повинна забезпечити рух», - заявив Шампань.

Крім того, за його словами, важливо забезпечити удосконалення навичок працівників.

«Нам потрібно багато навичок для роботи з машинами, оскільки сьогодні робочі місця, це не та робота, де працювали наші батьки. Взаємодія технологій і людей приведе нас до продуктивності», - зазначив міністр.

Міністр фінансів Швеції Мікаель Дамберг своєю чергою також додав, що «зелені робочі місця» визначатимуть майбутнє ринку праці. За його словами, наразі навіть традиційні сфери промисловості переживають «зелений перехід» і трансформацію.

За словами міністра освіти Бангладеш Діпу Моні, для того, щоб пристосуватися до майбутнього ринку праці необхідно не лише покращувати навички, але й адаптувати систему освіти.

На щастя, за словами, Шампаня, нинішні технології дозволяють значно спростити процес освіти, оскільки технології відкривають можливості для дистанційної освіти.

«Раніше вважалося, для того, щоб отримати освіту, ви повинні бути прив’язані до конкретного місця, але зараз освіта може прийти до вас», - заявив він.

Засновник корпорації Buurtzorg Йос де Блок вважає, що працівникам потрібно надати більше свободи та гнучкості, щоб вони могли вільніше висловлювати свої ідеї. За його словами, багато людей страждають від депресії, що негативно впливає на продуктивність. Він зазначив, що частково причиною депресії є і «бюрократія» та несприятливі умови роботи.

Шампань додав, що для молоді важливою є і роль та значення роботи, яку вони виконують.

«Молоді люди хочуть роботу, яка має значення, яка змінює світ. На роботі ти допомагаєш суспільству і компанії, а коли ти приходиш додому, ти пишаєшся тим, що робиш», - заявив він.

Водночас, спікери вказали на важливість соціальної сфери ринку праці та гендерної рівності.

«Хто ми без лікарів, медсестер, вчителів та соціальних працівників?»,- зазначив Шампань.

Читайте також: Як змінився ринок праці: Європа зацікавлені в українцях, а на заході України диктують умови працівникам

В швейцарському Давосі стартував Міжнародний економічний форум, який вперше відбувається в очному форматі після пандемії. Серед основних тем форуму - війна Росії в Україні, пандемія та подолання змін клімату. Більше новин з Давоського форуму у наші спецтемі.