UA / RU
Підтримати ZN.ua

Давні союзники Путіна фінансують дві ПВК, підпорядковані Міноборони РФ – ISW

Мова йде про «Редут» і «Конвой». 

Давні союзники президента РФ Владіміра Путіна фінансують дві приватні військові компанії, підпорядковані російському Міноборони, йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Мова йде про ПВК, які зараз роблять в Африці те, що раніше робили «вагнерівці».

Зокрема, 3 листопада видання The Wall Street Journal (WSJ) повідомило, що Міноборони РФ, включаючи заступника міністра оборони Юнус-Бека Євкурова та співробітників ГРУ, продовжують зусилля щодо підпорядкування діяльності ПВК «Вагнер» в Африці. При цьому роблять вони це за допомогою підпорядкованих оборонному відомству приватних військових компаній «Редут» і «Конвой». 

Також WSJ повідомляв, що два російські мільярдери Аркадій Ротенберг і Гєннадій Тимченко, які десятиліттями знають Путіна і входять до його найближчого оточення, фінансують «Конвой» і «Редут» відповідно. 

Читайте також: ПВК "Вагнера" не несуть і не нестимуть тактичної загрози для ЗСУ — Євлаш

«Ймовірно, це рішення є спробою перешкодити одній ПВК і одному фінансисту знову отримати владу та вплив, щоб потенційно загрожувати Путіну та російському центральному керівництву», – зазначили в ISW. 

За даними The Wall Street Journal, зараз Путін призначає кандидатів на посади так, щоб жоден з них не зміг накопичити занадто багато політичного впливу. Зокрема, як зазначили у виданні, Константін Пікалов очолює ПВК «Конвой», а Константін Мірзаянц – ПВК «Редут». Голова оборонного комітету госдуми РФ Андрєй Картополов 3 листопада заявив, що «Вагнера» «повністю розформовано» і що деякі винищувачі «Вагнера» продовжують діяти в Африці, але під «іншим брендом» під керівництвом Міноборони РФ.

Читайте також: По чому російські командири продають солдатів у ПВК – ISW
Читайте також: ПВК "Редут" вербує найманців, щоб уникнути подальшої мобілізаці в РФ — британська розвідка

Раніше повідомлялося, що 25-річний син Євгенія Прігожина Павло може стати тією фігурою, довкола якої згуртуються «вагнерівці», яких не влаштовує інший лідер ПВК, Андрєй Трошев, пов’язаний з Кремлем і російським Міноборони.

При цьому в ISW зазначали, що Росгвардія вербує колишніх бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» у підрозділи кадирівських чеченських спецпризначенців «Ахмат» для війни в Україні.