UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія зніме з експлуатації літаки F-16 раніше, ніж планувала

В. о. міністра оборони зазначив, що країна зробила крок до навчання та підвищення кваліфікації українських пілотів на винищувачах F-16. 

Данія має вивести з експлуатації літаки F-16 швидше, ніж планувалося – у 2025 році замість 2027, передає видання DR. Це також пришвидшить поставки літаків Україні.

«Зараз, коли ми зробили крок до початку навчання та підвищення кваліфікації українських пілотів, ми також подумаємо, чи варто робити конкретну пожертву Україні данських винищувачів F-16 і скільки їх має бути», – зазначив в. о. міністра оборони Данії Трольс Лунд Пульсен.

За його словами, українські пілоти повинні пройти 6-8 місяців навчання. Лише після цього стане можливою передача літаків Україні.  

«Це не означає, що ви не можете ухвалити рішення заздалегідь. Але вони (літаки F-16 – ред.) будуть у Данії до 2024 року», – зазначив в. о. міністра.

Зокрема Данія вирішила раніше зняти з експлуатації літаки F-16, адже може швидше отримати їм заміну – F-35.

Читайте також: Захід розглядає Румунію як можливий майданчик для навчання українських пілотів керуванню F-16

Заступник помічника держсекретаря США з військово-політичних питань Стенлі Браун пояснював, що на те, аби США, чи  хтось інший з союзників передав Україні винищувачі F-16, підуть місяці. Він зауважив, що Штати, хоча й досі не ухвалили свого рішення про їх відправку, підтримають, якщо на це зважиться хтось з партнерів.