UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дані розвідки США не вказують на отруєння Абрамовича – Reuters

У Британії припускають, що Вашингтон має причини не привертати увагу до використання РФ хімзброї в Україні.

Болючі симптоми, що проявилися у російського мільярдера Романа Абрамовича та українських делегатів на переговорах з РФ, спричинені «екологічними» факторами, а не отруєнням, пише Reuters із посиланням на джерела у спецслужбах США.

Журналісти Wall Street Journal та розслідувачі Bellingcat припустили, що погіршення здоров'я учасників переговорів з української сторони після зустрічі у Києві могли бути ознакою отруєння.

Проте американський представник на умовах анонімності заявив, що «розвідані з високою ймовірністю дають право припустити, що у всьому винні фактори навколишнього середовища».

«Тобто це – не отруєння», - повідомив співрозмовник журналістів, не вдаючись у подальші деталі.

За версією BBC, США не хочуть привертати увагу до цієї історії та до застосування Росією хімічної зброї в Україні, оскільки це може підштовхнути їх до дій у відповідь, на які Вашингтон йде вкрай неохоче.

Читайте також: В ОП відреагували на інформацію про отруєння делегатів на переговорах

Розслідувач Bellingcat Хрісто Грозєв вважає, що метою отруєння членів української делегації на переговорах з РФ було не вбивство, а попередження. Наприклад, щоб зірвати переговори, у яких Абрамович бере участь як корисний посередник. Президент України Володимир Зеленський навіть просив американського колегу Джо Байдена не вводити санкції проти російського мільярдера.