UA / RU
Підтримати ZN.ua

Далай-лама святкує 89-річчя: що чекає на Тибет у майбутньому

Лідер Тибету готується оголосити про правонаступника.

У монастирі під засніженими горами на півночі Індії буддистський монах, якому довірено захищати Далай-ламу та пророкувати майбутнє свого народу, стурбований, пише Reuters.

У суботу Далай-ламі виповнюється 89 років, і Китай наполягає, що обере його наступника на посаду головного духовного лідера Тибету. Це спонукало Медіума — головного державного оракула Тибету — замислитися над тим, що може статися далі.

"Його Святість — чотирнадцятий Далай-лама, потім буде п’ятнадцятий, шістнадцятий, сімнадцятий. У країнах змінюються лідери, і тоді ця історія закінчується. Але в Тибеті це працює інакше", — сказав медіум, відомий як Нечунг. 

Тибетські буддисти вірять, що монахи реінкарнуються після смерті у новонароджених. Далай-лама, який в даний час відновлюється в США після медичної процедури, сказав, що прояснить питання про спадкоємність – в тому числі про те, чи буде він реінкарнуватися і де саме – приблизно до свого дев'яностоліття. В рамках процесу ідентифікації реінкарнації медіум увійде в транс, щоб проконсультуватися з оракулом.

Нинішній Далай-лама - харизматична постать, який популяризував буддизм на міжнародному рівні і отримав Нобелівську премію миру в 1989 році за підтримку тибетської справи у вигнанні. 

Пекін вважає його небезпечним сепаратистом, хоча він обрав те, що він називає "серединним шляхом" мирного пошуку справжньої автономії та релігійної свободи в межах Китаю.

Будь-який наступник буде недосвідченим і невідомим на світовій арені. Це викликає занепокоєння щодо того, чи не втратить рух динаміку, чи не стане більш радикальним на тлі посилення напруженості у відносинах між Пекіном і Вашингтоном, який тривалий час був джерелом двопартійної підтримки Центральної тибетської адміністрації (ЦТА), уряду Тибету у вигнанні.

Адміністрація та її партнери на Заході, а також Індія, яка приймала Далай-ламу в передгір'ях Гімалаїв понад шість десятиліть, готуються до майбутнього без його впливової присутності.

Очікується, що президент США Джо Байден незабаром підпише законопроект, який зобов'язує Державний департамент протидіяти китайській дезінформації про те, що Тибет, який був анексований Китайською Народною Республікою в 1951 році, був частиною Китаю з давніх часів.

Американські законодавці, включаючи колишнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі, відвідали Далай-ламу в червні, щоб відзначити ухвалення Конгресом закону, який Сікйонг Пенпа Церінг, який очолює ЦТА, назвав проривом.

Законопроект є частиною стратегічного переходу від акцентування уваги на порушеннях прав Китаю, таких як примусова асиміляція. З 2021 року ЦТА лобіювала два десятки країн, включаючи США, щоб публічно підірвати наратив Пекіна про те, що Тибет завжди був частиною Китаю.

Читайте також: Китай вкладає в Тибет мільярди доларів, чекаючи смерті Далай-лами - NBC

Маючи підтримку США в цій стратегії, вигнанці сподіваються підштовхнути Китай сісти за стіл переговорів.

Міністерство закордонних справ Китаю у відповідь на запитання Reuters заявило, що буде відкритим для дискусій з Далай-ламою про його "особисте майбутнє", якщо він "справді відмовиться від своєї позиції розколу батьківщини" і визнає Тибет невід’ємною частиною Китаю. 

Пекін, який не проводив офіційних переговорів з представниками Далай-лами з 2010 року, також закликав Байдена не підписувати законопроект.

Більшість істориків стверджують, що Тибет був асимільований до Монгольської імперії під час династії Юань 13-14 століття, яка також охоплювала значні частини сучасного Китаю. Пекін стверджує, що це встановило його суверенні претензії, хоча вчені вважають, що стосунки сильно змінювалися протягом століть, і віддалений Тибет був самоврядник протягом більшої частини часу.

Народно-визвольна армія увійшла до Тибету в 1950 році і оголосила про "мирне звільнення". Після невдалого повстання проти китайського панування в 1959 році молодий Далай-лама втік у вигнання до Індії.

Буддисти Тибету вірять, що після смерті душа старшого лами відроджується в дитині, однак офіційний Пекін заявляє, що тільки він має право затверджувати кандидатуру нового Далай-лами. 

У 1995 році атеїстичний Китай і Далай-лама окремо ідентифікували двох хлопчиків як Панчен-ламу, другого за значимістю лідера тибетського буддизму. 

Багато буддистів вважають вибір Пекіна нелегітимним, хоча більшість очікує аналогічного паралельного вибору наступного Далай-лами.

“Китайська влада намагається включитися в правонаступництво Далай-лами, але ми не дозволимо цьому статися", - сказав Майкл МакКол, республіканський голова комітету у закордонних справах Палати представників під час свого візиту в Дхарамсалу.

Індія, чиї війська зіткнулися з Китаєм біля Тибетського плато у 2022 році, менш голосно висловлює свою позицію щодо правонаступництва.

Але як домівка для десятків тисяч тибетців і висхідний голос на світовій арені, Делі буде втягнуто в бійку, вважають оглядачі індійської дипломатії. “Яструби”  вже закликали прем'єр-міністра Нарендру Моді зустрітися з Далай-ламою, щоб чинити тиск на Китай.

Міністерство закордонних справ Делі відмовилося коментувати престолонаслідування, але його колишній посол у Китаї Ашок Канта заявив, що Індії “не буде зручно, коли Китай намагатиметься контролювати цей процес”.

“Ми у приватному порядку донесли до Китаю... що для них найкращий варіант — це взаємодія з Далай-ламою та його представниками. Після чотирнадцятого Далай-лами ми не знаємо, що станеться”, — сказав Канта. 

Повага, якою користується Далай-лама серед тибетських вигнанців, стримує розчарування та офіційне прагнення до незалежності, хоча не ясно, чи збережеться цей баланс після його смерті.

Генеральний секретар Тибетського молодіжного конгресу Сонам ​​Церінг сказав, що його правозахисна група поважає “серединний  шлях”, але, як і багато інших молодих тибетців, хоче повної незалежності.

Наразі тибетці зосереджені на підтримці Далай-лами у виконанні його бажання повернутися на батьківщину перед смертю, сказав він.

У суботу десятки тисяч буддистів і доброзичливців по всьому світу зберуться, щоб відзначити день народження і помолитися за довге життя лідера, який для них представляє найсильнішу надію на остаточне повернення до Тибету.

Але час як для Далай-лами, так і для його людей, починає спливати.