UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦРУ вперше офіційно визнало свою роль у іранському перевороті 1953 року

Приводом для повалення прем'єра Ірану 60 років тому стала націоналізація нафтових компаній, яка завдала шкоди інтересам США і Великобританії.

Неурядова організація "Архів національної безпеки" поширила в понеділок у Вашингтоні документи, в яких ЦРУ вперше офіційно визнає свою роль у госперевороте в Ірані в 1953 році, коли був повалений демократично обраний прем'єр-міністр Мохаммед Моссадик.

"Про британському та американському участь у поваленні Моссадика давно було відомо публіці, але сьогоднішня публікація включає, ймовірно, перше формальне визнання ЦРУ, що воно допомогло спланувати і здійснити переворот", - йдеться в заяві організації. На думку архіву, ці дані можна було розсекретити багато років тому без ризику пошкодити національної безпеки.

Оприлюднена написана ще в 1970-ті роки для внутрішнього користування ЦРУ історична робота "Битва за Іран". Американський союз громадянських свобод (ACLU) домігся розсекречення цього документа в 1981 році на тлі революції в Ірані, що супроводжувалася антиамериканськими виступами і захопленням посольства США. Але тоді ЦРУ вилучило з розсекреченого документа будь-які згадки про операції з проведення перевороту 26 роками раніше.

Крім того, у понеділок поширені робочі документи Керміта Рузвельта, який представляв ЦРУ в Ірані в момент перевороту. "Ця тема представляє не просто академічний інтерес. Політичні діячі всіх сторін, включаючи іранський уряд, регулярно посилаються на переворот при обговоренні, сам Іран або іноземні держави несуть основну відповідальність за історичний шлях країни, чи можна вірити США в питаннях суверенітету Ірану і потрібно Вашингтону вибачатися за колишнє втручання, щоб поліпшити відносини", - йдеться в заяві архіву.

Приводом для повалення прем'єра Ірану 60 років тому стала націоналізація нафтових компаній, яка завдала шкоди інтересам США та Великобританії. В ході перевороту шах Ірану Мохаммед Реза Пехлеві тимчасово втік з країни, але потім прем'єра Моссадика вдалося заарештувати. Моссадик провів три роки у в'язниці і залишався під домашнім арештом до своєї смерті в 1967 році. !zn

Читайте також:

США введуть заборону на продаж золота Ірану

В Пентагоні впевнені, що ракети Ірану і КНДР поки не загрожують США

Агент спецслужб США ледь не застрелив президента Ірану

Іран відокремлює від створення ядерної зброї близько року