UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦРУ попередило Європу про можливість нових терактів

Теракти в Парижі та катастрофа російського A321 в Єгипті "несуть ознаки" діяльності ісламістів.

У понеділок, 16 листопада, директор ЦРУ Джон Бреннан заявив, що недавні теракти в Парижі не є поодиноким випадком, і угрупування "Ісламська держава" (ІД) може готувати подібні операції, повідомляє агентство Reuters.

"Я вважаю, що це не єдина операція, яка є в обоймі у ІД. І спецслужби в Європі та інших країнах гарячково працюють над тим, щоб розкрити їх", - сказав Бреннан.

За його словами, ЦРУ не може підтвердити, що теракти в Парижі були організовані саме бойовиками ІД, але додав, що трагічні події у Франції і катастрофа російського літака в Єгипті "несуть ознаки" діяльності радикальних ісламістських угруповань.

Бреннан зазначив, що теракти в Парижі не здивували розвідку США, у якої було "стратегічне попередження", що ІД планувала атаки десь за межами Близького Сходу і "зокрема, дивилося на Європу".

Також глава ЦРУ повідомив, що розвідувальні служби європейських країн перевантажені, оскільки відстежують діяльність тисяч бойовиків, які повернулися в Європу з Іраку і Сирії.

13 листопада в результаті серії терактів в Парижі загинули 132 особи, ще близько 400 осіб постраждали.

Ісламісти влаштували бійню в концертному залі Betaclan, підірвали бомби на футбольному стадіоні, стріляли у відвідувачів кількох ресторанів. Біля стадіону Stad de France біля двох різних входів вибухнули смертники, також була підірвана бомба. Найбільш кривавим епізодом стала бійня на рок-концерті в клубі Bataclan, де четверо людей в чорному розстріляли близько ста осіб.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".

За даними французької влади, у серії терактів брали участь вісім злочинців. Шестеро смертників підірвали себе, ще один терорист був застрелений поліцією. Восьмого паризького терориста шукають в декількох країнах Європи.

Внаслідок терактів загинули громадяни 11 країн, ще дві країни заявили про своїх поранених. Українців серед жертв не було.