UA / RU
Підтримати ZN.ua

COVID-19 веде нас у світ голоду, хвороб і безграмотності - New York Times

Головними жертвами пандемії будуть не ті, хто помер або помре від коронавірусу, а діти в бідних країнах

У бідних країнах пандемія коронавірусу COVID-19 стала катаклізмом, який не обмежується тільки смертями літніх людей. Через неї діти вмирають від недоїдання, а ще більше людей гине від інших хвороб - туберкульозу, малярії та СНІДу.

Пандемія змушує дівчаток кидати школу і виходити заміж ще в дитячому віці. Через неї жінки помирають при пологах, йдеться в статті New York Times, переклад якої опублікований на сайті УНІАН.

Так, коронавірус майже обнулив всі зусилля, націлені викорінити поліомієліт, побороти малярію і скоротити жіночу кастрацію. Також пандемія підсилює нестача вітаміну А, через якого ще більше дітей страждають від сліпоти і вмирають.

Крім того, як застерігають у Фонді ООН в області народонаселення, коронавірус може стати причиною збільшення дитячих шлюбів в світі на 13 мільйонів. А 47 мільйонів жінок не матимуть доступу до сучасних засобів контрацепції.

"Коротко кажучи, пандемія хвороб, неписьменності і нестерпним бідності йде по слідах за пандемії коронавірусу. І найсильніше вона б'є по дітях", - йдеться в статті.

Найбільшої шкоди від COVID-19 впав не на тих, хто безпосередньо заразився коронавірусів, а на людей, які постраждали від краху економік, систем охорони здоров'я та освіти в країнах, що розвиваються.

Багато шкіл і клініки закриті, ліки від СНІДу та інших важких захворювань стали недоступними. Кампанії проти малярії і кастрацій припиняються.

Читайте також: До кінця 2020 року буде готово 100 млн доз вакцини від коронавируса - Трамп

"Непрямий вплив COVID-19 на глобальний Південь буде ще гірше, ніж пряма шкода від нього. Непрямий вплив має економічні та соціальні наслідки для набагато більшої кількості людей і включає втрату роботи, голодування сімей, спалахи домашнього насильства. Все більше дітей кидають школу. Втрати впали на плечі цілих поколінь", - сказав виконавчий директор неурядової організації BRAC International доктор Мухаммад Муса.

З такої точки зору, головними жертвами пандемії стають не ті, хто вмирає безпосередньо від COVID-19, а ними стають діти, які помирають від кору, тому що не отримали щеплення під час пандемії. А вакцинацію не пройшли близько 80 мільйонів дітей у всьому світі.

Як це часто буває в разі економічних криз, особливий тягар падає на плечі дівчаток. Ще більше їх змушують виходити заміж в дитячому віці, щоб сім'я чоловіка годувала їх. Або ж їх відправляють до великих міст працювати служницями в обмін на їжу або мізерну зарплату. Таким чином вони стикаються з неписьменністю і великим ризиком стати жертвами насильства.

Читайте також: До кінця 2020 року буде готово 100 млн доз вакцини від коронавируса - Трамп

"Головний виклик, з яким мають справу учні, - це голод", - сказала виконавчий директор Camfed International в Африці Анделін Мурімірва. Її організація допомагає дівчаткам отримати освіту в країнах, що розвиваються. Більше 60% учнів Camfed International в Малаві недоїдають. До початку пандемії коронавируса 4% дівчаток в Зімбабве вийшли заміж до 14 років. Ця цифра тепер може стати набагато більше.