UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN: Мораль командирів армії Росії, схоже, теж дуже низька

Під час зустрічі американська делегація спантеличила російського генерала питанням про його рідних в Україні.

Минулого тижня відбулася рідкісна зустріч військових чиновників США і Росії. І під час неї традиційно спокійний і витривалий російський генерал дозволив собі «спалах» емоцій. Амерканська сторона розцінила це як ознаку серйозних проблем з мораллю серед військових Росії, і не лише на рівні солдатів на полі битви, а й в командуванні.

Про це пише CNN з посиланням на документ, складений за підсумками американо-російської зустрічі. Цей документ опинився в руках журналістів і містить звіт двох військових аташе США про те, що вони бачили і чули. Точних пояснень поведінки російського генерала в ньому немає. Військові чи розвідка ніколи не публікують такі звіти після чутливих зустрічей. Але зазвичай в них шукають підказки про мислення й наміри суперника.

CNN повідомляє, що зустріч пройшла в будівлі Міністерства оборони Росії в Москві. Після російського вторгнення в Україну це був дуже рідкісний випадок. У документі йдеться, що зустріч була напружена й супроводжувалася помітними ознаками стресу в російської сторони.

Особлива увага в звіті американських чиновників приділяється поведінці генерала Євгена Ілліна, який обіймає посаду начальника Головного пуравління міжнародного співробітництва. В нього великий досвід контактів з американцями. Але цього разу він порушив типову для себе практику й говорив без записів чи визначених попередніх пунктів щодо позицій російської сторони.

В ході зустрічі один з військових аташе США «невимушено поцікавився» сімейним корінням Ілліна в Україні. Після цього питання традиційно спокійний і суворий генерал почервонів і занервував. Згідно з американським звітом, Іллін вінповів, що народився в місті Дніпро, звідки його сім’я згодом переїхала в Донецьк. Там він ходив у школу. Потім, російський генерал додав, що нинішні позії в Україні «трагічні і я дуже пригнічений через них». Після цього він вийшов з кімнати, не потиснувши руку співрозмовникам.

CNN зауважує, що не зрозуміло, якими були мета і обставини зустрічі. В звіті, який опинився в руках журналістів, немає імен американських аташе, які вели ці переговори. Однак, американські представники в документі вказли, що у них склалося враження ніби Іллін був на межі «звинуватити США і Україну в звірствах проти його сім’ї». Чому вони так подумали? Пояснень немає. Обоє аташе зауважили, що ніколи раніше «не бачили такого спалаху емоцій з боку російських представників на офіційних зустрічах».

«Цілком очевидно, що моральні проблеми серед російських сил не обмежуються лише солдатами на фронті», - йдеться в документі.

CNN пише, що з початку вторгнення в Україну Кремль відмовляється від зустрічей на високому рівні. Цілком можливо він так поводиться через страх здатися уразливим. Адже сам факт зустрічі означав би визнання існування ненормальної ситуації.