UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чорногорія тужить після вбивства безумцем 10 людей

Що змусило мешканця містечка Цетіньє взяти до рук зброю та йти вбивати, досі залишається загадкою.

Чорногорія оголосила триденну національну жалобу в суботу, наступного дня після того, як 10 людей, включаючи двох дітей, було вбито внаслідок нападу 34-річного стрільця, який, за словами поліції, нещодавно продемонстрував "зміни у поведінці".

Нападник використав мисливську рушницю, щоб спочатку застрелити до смерті двох дітей 8 і 11 років та їх матір, які жили як квартиранти в його будинку в районі Медовіна на заході міста Цетіньє. Потім він вийшов на вулицю і навмання вистрілив ще в 13 людей, семеро з яких було вбито. Пізніше стрілець був убитий внаслідок перестрілки з поліцією.

Поліція, яка розслідувала напад, опублікувала в суботу заяву, в якій йдеться про те, що поки що неясно, що рухало стрільцем, якого поки що іменують лише за ініціалами — В.Б. Але близькі до нападника люди сказали, що останнім часом він почав демонструвати зміни у поведінці, але ніщо не вказувало на те, що він міг вчинити такий злочин.

У нападника була призначена зустріч із фахівцем із психічного здоров'я, але він почав буйствувати до неї.

У повідомленні поліції також йдеться, що послані на місце події правоохоронці потрапили під обстріл нападника і у відповідь вистрілили в нього не менше 20 разів, важко поранивши.

"Поки з'ясовується, чи помер він внаслідок тяжкого поранення (поліцейськими) чи внаслідок того, що в нього стріляв місцевий житель", - йдеться у заяві.

Прокурор, який координує розслідування, Андріяна Настіч, повідомила журналістів у п'ятницю, що стрілець був убитий перехожим і серед поранених був співробітник поліції. Вона сказала, що дев'ять із убитих померли на місці події, а двоє померли в лікарні.

Свідки нападу в суботу важко змирилися з кривавою бійнею. Вони описували сцени хаосу та жаху, коли стрілець обрушив свою лють на невинних людей, які просто займалися своїми повсякденними справами теплим літнім днем.

"Ви могли чути плач жінок, крики людей у паніці про те, що людина має зброю і вона без розбору стріляє навколо. Я чула постріли", — сказала свідок Мілена Станоєвич. "Я бачила багато плачу, сліз та смутку, а сьогодні - тиша..."

Читайте також: «Руський Бар» у Чорногорії вдягнув офіціантів у форму з символом Z

Цетіньє, місто з населенням 17 000 чоловік та резиденція колишнього королівського уряду Чорногорії, знаходиться за 36 кілометрів на захід від Подогриці, нинішньої столиці маленької балканської країни.

Четверо поранених було переведено до клінічного центру в Підгориці для проведення операцій. Нині вони у реанімації. Двоє інших зазнали менш серйозних травм і перебувають на лікуванні в лікарні в Цетіньї.

У лютому норвезький суд відхилив клопотання вбивці 77 осіб Андерса Брейвіка про умовно-дострокове звільнення і ухвалив, що він повинен залишатися у в'язниці. У 2011 році Брейвік підірвав начинений напівтонної звитяги автомобіль урядовому кварталі Осло, а потім влаштував масовий розстріл відпочиваючих на острові Утойя.