UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому Захід «зустрів мовчанням» отруєння Навального — NYT

Єдиною «знаковою відповіддю» Європи було б припинення будівництва газопроводу «Північний потік – 2».

Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції встановили, що російський опозиційний лідер Алєксєй Навальний був отруєний нервово-паралітичним агентом «Новачок», який був розроблений ще за часів СРСР. Потужна отрута цього разу була застосована проти опозиційного лідера Навального, який викривав корупцію та кидав виклик Кремлю. Без сумніву, ця подія сколихнула політичний світ, пише The New York Times.

В умовах «кремлівської кам'яної стіни» багато питань залишаються без відповіді і, ймовірно, надалі залишаться такими.

Головним серед цих питань зараз є те, чи дійсно російський президент Владімір Путін схвалював спробу вбивства опозиційного лідера.

Але факт залишається фактом, Алєксєя Навального намагалися отруїти, однак лідеру опозиції, на щастя, вдалося вижити.

Можливо, ті, хто стоїть за спробою вбивства Навального намагалися таким чином продемонструвати, до чого може призвести «надмірна активність у протистоянні Кремлю».

Заперечення російською владою власної причетності до отруєння Навального не викликають особливої довіри, а лише провокують більшу кількість запитань.

Путін, ймовірно, знає, що насправді сталося або може про це дізнатись, якщо матиме таке бажання.

Якщо російський президент і надалі буде ховатися за запереченням «фальшивих звинувачень», то це ризикує лише посилити підозру в тому, що отруєння Навального було «санкціонованим державою кроком». Адже саме російська влада мала для цього найбільший мотив, необхідні засоби та можливості.

Ситуація з Навальним нагадує про спроби нападу на двох колишніх російських «подвійних агентів», Сергія Скрипаля та Олександра Литвиненко.

Але Навальний не колишній шпигун. Він, на сьогоднішній день, є найвідомішим і найбільш помітним з усіх політичних опонентів Путіна.

Ті, хто намагався його вбити, повинні були розуміти, що напад на опозиційного лідера буде розглядатися як спроба приглушити його «політичний голос».

Використання забороненої хімічної зброї було порушенням міжнародного права.

Росія підписала Конвенцію про хімічну зброю, і після того, як Німеччина встановила, що Навальний був отруєний, Організація із заборони хімічної зброї опублікувала заяву, згідно з якою "будь-яке отруєння особи нервово-паралітичним агентом вважається використанням хімічної зброї".

Принаймні, це зобов'язує Кремль встановити, як відомий нервово-паралітичний агент став використовуватися в Росії.

Ймовірно, Путін вважає, що Захід не може нічого зробити, окрім запровадження санкцій, які, схоже, теж не надто «лякають» російського президента.

Для прикладу, лідер США Дональд Трамп також майже завжди фактично «закриває очі» на «проступки Путіна». Причини такої поведінки Трампа поки залишаються однією з головних таємниць його адміністрації.

Єдиною «знаковою відповіддю» Європи було б припинення будівництва газопроводу «Північний потік – 2», але проєкт вже майже завершений.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель навряд чи захоче закривати проєкт, адже це може «дорого коштувати Європі» в фінансовому плані, а також свідчити про «слабкість» перед США, адже Трамп вже давно вимагає зупинки будівництва газопроводу.

Але, оскільки Путін має намір «провести решту життя будучи лідером Росії», і дедалі частіше демонструє зловживання правами людей та дотриманням верховенства закону, країни Заходу несуть відповідальність за врегулювання суперечливих конфліктних ситуацій. Захід повинен рішуче реагувати на порушення прав людей, адже подібні проступки є загрозою для всього світу, резюмує The New York Times.

Читайте також: Отруєння Навального: Латвія та Литва закликали до розслідування

Раніше повідомлялося, що Навального виписали зі стаціонару німецької клініки «Шаріте».