UA / RU
Підтримати ZN.ua

США нарощують військову присутність в Ізраїлі, щоб уникнути ескалації конфлікту в регіоні — The Hill

Розгортання військових також сигналізує іранцям, що "тепер їм доведеться мати справу з додатковим рівнем захисту".  

Цього тижня США оголосили про передачу нової великої системи протиракетної оборони для Ізраїлю, а також про розгортання 100 американських військовослужбовців в країні, що посилить безпеку Ізраїлю, але потенційно може поставити під загрозу американські війська. Президент Байден заявив, що розгортання батареї THAAD призначене "для захисту Ізраїлю" після того, як 1 жовтня Іран випустив 180 балістичних ракет, спрямованих на країну.

Прес-секретар Пентагону генерал-майора Пет Райдер повідомив, що такі дії з боку США — це частина більш масштабних змін, які американські військові здійснили за останні місяці "для підтримки оборони Ізраїлю і захисту американців від нападів з боку Ірану і пов'язаних з ним угруповань" в регіоні, зазначає The Hill.

Читайте також: “Хезболла” вдарила по Ізраїлю безпілотниками: поранено понад 60 людей

Військові експерти вважають, що розгортання військ США в Ізраїлі може бути спробою розрядити напруженість, оскільки це може утримати як Ізраїль, так і Іран від більш масштабних ударів у відповідь. 

"Це може утримати Ізраїль від екстремальних кроків, знаючи, що таким чином він може поставити під загрозу американські війська", — сказав Юджин Фінкель, професор міжнародних відносин в Університеті Джона Гопкінса.

Читайте також: Іран погрожує атакувати союзників США, якщо вони допоможуть Ізраїлю — WSJ

Водночас газета зазначає, що повна чисельність американських військ в Ізраїлі невідома. Але розгортання 100 військовослужбовців з системою THAAD збільшить ризик того, що американці в країні стануть мішенню для Ірану або підтримуваних ним угруповань, таких як "Хезболла" в Лівані.

"Надсилання ще однієї системи ППО також вказує на те, що адміністрація Байдена готується до потенційного найгіршого сценарію, оскільки конфлікт на Близькому Сході все більше виходить з-під контролю", — пише The Hill.

Читайте також: Байден та Нетаньягу провели "плідну" розмову

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що прислухається до Сполучених Штатів Америки, але вирішуватиме свої дії відповідно до власних національних інтересів. Наразі Тель-Авів готує атаку на військові об’єкти Ірану.