UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому російські опозиціонери після звільнення виступили із проросійськими заявами – пояснення експерта

Насамперед їм важливо залишатись російськими та не втратити підтримки росіян, які на практиці підтримують війну.

Звільнені внаслідок обміну міх Росією та Заходом російські опозиціонери під час пресконференції виступили із закликами зняти санкції із Росії, оскільки хочуть зберегти статус саме російських політиків та отримати підтримку російської діаспори, пише у своєму матеріалі «Як російська опозиція зіграла на руку Путіну» оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко.

«Цілком зрозумілим є прагнення Яшина, Кара-Мурзи та Півоварова зберегти статус російських політиків і, перебуваючи в еміграції, не викликати своїми різкими заявами відторгнення тих росіян, які, навіть будучи противниками Путіна, не готові відмовитися від окупованих територій Донбасу та Криму», - пише автор.

Він зазначає, що після звірств росіян в українських містах та селах, як от Бучі, Ірпені, Ізюмі, їх щоденних обстрілів, викрадень і вбивств проукраїнськи налаштованих громадян на тимчасово окупованих територіях заяви Півоварова й Кара-Мурзи про необхідність пом’якшення санкцій, виглядали щонайменше обурливо та продемонстрували сутність російської опозиції.

Читайте також: Переговори Заходу та РФ щодо обміну ув’язненими тривали понад два роки – Reuters

І хоча звільнені російські опозиціонери закликають «не асоціювати людей у Росії з тією політикою, яку вона веде», самі пересічні громадяни РФ регулярно публікують в соцмережах пости, які містять мову ненависті щодо українців та України.

До того ж, як вказує Кравченко, війну в Україні провадять не тільки Путін, Шойгу, Гєрасімов, Патрушев та Кірієнка, а й усі російські політики та чиновники, які ухвалюють відповідні рішення

«Війна проти України — це відповідальність і «простих росіян», які голосують за Путіна та парламентські партії. Підписують контракти з міноборони й обстрілюють українські лікарні, школи, житлові будинки. Працюють на військових заводах і допомагають грошима та спорядженням «нашим хлопчикам», які вбивають, калічать, ґвалтують українців. Звинувачують «хохлів» у загибелі своїх рідних і з нетерпінням  очікують грошей на поховання. Вірять, що «Росія встане з колін» і в її «богообраність». Розуміють жах розв’язаної війни з Україною, але не бажають визнавати провини своєї країни», - вказує аналітик.

Нагадаємо, 1 серпня між Заходом та Росією за посередництва Туреччини відбувся найбільший з часів холодної війни обмін ув'язненими. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, морпіх Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева. Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє — до США, і десятеро — до Росії. Серед останніх — полковник розвідки ФСБ Вадім Красіков, причетний до вбивства опонента Кремля у 2019-му. Однак ЗМІ припускають, що він також міг брати участь у вбивстві Анатолія Собчака, через що володіє цінною для Владіміра Путіна інформацією.