UA / RU
Підтримати ZN.ua

BBC розповіли чому деякі люди довго одужують після COVID-19

Багато людей переживають занадто довготривалий процес одужання після коронавірусу.

Світ вже втомився від коронавірусу, але пандемія COVID-19 поки не збирається відступати. Для більшості людей COVID-19 є короткою і легкою хворобою, але дехто не може одужати протягом багатьох місяців, страждаючи від тривалої втоми і задишки, пише BBC.

Деякі люди переживають занадто довгий процес одужання від коронавірусу, що робить життя багатьох виснажливим.

Зараз основна увага приділяється саме порятунку життя під час пандемії, але не можна заперечувати той факт, що деякі люди зіштовхуються з «довгостроковими наслідками» COVID-19.

Проте, навіть основні питання - наприклад, чому люди довго не можуть вилікуватися від коронавірусу і чи можна повністю вилікуватися від COVID-19, зараз лишаються невизначеними.

Деякі люди страждають від «довготривалої форми коронавірусу», однак, не існує медичного визначення або переліку симптомів для цієї «форми» хвороби - двоє людей з «довготривалим ковідом» можуть мати «різний досвід».

Однак найпоширенішою особливістю є втома та виснаження.

Інші симптоми включають: задишку, кашель, який не зникає, біль у суглобах та м’язах, проблеми зі слухом та зором, головний біль, втрата нюху та смаку, а також проблеми з серцем, легенями, нирками та кишечником.

Повідомлялося навіть про проблеми з психічним здоров’ям, включаючи депресію і тривогу.

Після коронавірусу навіть люди, які відносно легко перенесли хворобу, можуть мати тривалі та серйозні проблеми зі здоров’ям.

"У нас немає сумнівів, що довготривала форма COVID-19  існує", - сказав професор Університету Ексетера в англії Девід Стрейн.

Скільки людей страждає від «довготривалого коронавірусу»?

Дослідження, опубліковане в Журналі Американської медичної асоціації, включало спостереження за 143 пацієнтами з COVID-19 після їх виписки з лікарні.

Дослідження показало, що 87% пацієнтів відчували деякі симптоми коронавірусу протягом тривалого часу після одужання.

Додаток Covid Symptom Tracker, яким користуються близько чотирьох мільйонів людей у ​​Великій Британії, виявив, що 12% людей все ще мають симптоми COVID-19 протягом місяця після одужання.  

Багато людей відчувають слабкість та втому через десять тижнів після інфікування COVID-19.

Що найважливіше, лікарі не знаходили зв'язку між коронавірусом та втомою.

Однак виснаження - лише один із симптомів «довготривалого COVID-19».

Чому ж деякі люди довго одужують після COVID-19?

Ідей багато, але остаточних відповідей немає.

Можливо, майже весь організм був «очищений» від вірусу, але COVID-19 все ще залишається в деяких клітинах.

Коронавірус може безпосередньо вражати найрізноманітніші клітини в організмі і викликати різку реакцію імунітету, яка, своєю чергою, також негативно впливає на організм.

Цілком ймовірно, що після коронавірусу імунна система людей не може повністю відновитися, і це спричиняє довготривалі проблеми зі здоров’ям.

Інфекція COVID-19 також може змінити функціонування органів людей, найбільше страждають саме легені.

COVID-19 впливає і на процес метаболізму. Були випадки, коли після перенесення коронавірусу, люди мали проблеми з рівнем глюкози в крові.

До того ж, COVID-19 може призводити до «аномального згортання крові» та пошкоджувати кровоносні судини.

«Поствірусна» втома та кашель після грипу також є досить «поширеними речами».

Однак, стосовно нового коронавірусу, то поки зарано робити висновки, адже COVID-19 ще є недостатньо вивченим.

Чи можна повністю одужати після COVID-19?

Поки важко дійти остаточних висновків, адже новий вірус з’явився лише наприкінці 2019 року, тому «довгострокових даних» бракує.

Однак, є побоювання, що навіть після, здавалося б, цілковитого одужання від COVID-19, люди можуть зіштовхнутися з ризиками на все життя.

Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, що запалення легень, спричинене коронавірусом, може призвести до проблем із серцем у значно молодшому віці.