UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чого чекати від нової «зовнішньополітичної команди Байдена» — CNN

Нові політичні призначення Байдена можуть стати першим кроком на шляху до відновлення американської дипломатії.

Перемога демократа Джо Байдена на виборах президента США 2020 року дозволила світові або, принаймні, його демократичній частині, зітхнути з полегшенням. А після того, як Байден повідомив про призначення Ентоні Блінкена державним секретарем Сполучених Штатів, а Джейка Саллівана радником з питань національної безпеки, з’явилася надія, що пошкоджена за президентства Дональда Трампа американська дипломатія отримала шанс на відновлення, пише CNN.

Також новий американський лідер призначив Джона Керрі відповідальним з питань навколишнього середовища та Авріл Хейнс директором Національної розвідки.

Більшість із нових призначень Байдена- це довгоочікуваний вибір, який може суттєво пом'якшити страхи, які поглибилися за останні чотири роки дипломатії США під час президентства Трампа.

Нова команда Байдена, без сумніву, буде працювати над відновленням ролі Америки в світі.

Блінкен вже має визначне резюме, яке доводить, що він може стати гідним держсекретарем. Він свого часу працював директором штабу демократів та займав посаду в Комітеті з міжнародних відносин Сенату США на початку 2000-х років. Також Блінкен був заступником державного секретаря при адміністрації президента Барака Обами. Блінкен є прихильником точки зору, що Америці не варто демонструвати силу та агресію, щоб показати власне лідерство.

Таким чином, новий держсекретар США не буде «глухим» до міжнародних проблем. Йому доведеться виконати значну частину основних пріоритетів Байдена - відновлення членства США у Всесвітній організації охорони здоров'я, Паризькій кліматичній угоді, а також перегляд ситуації з Іранською ядерною угодою. Потенційними завданнями Блінкена буде перегляд Угоди про відкрите небо та відновлення керівної ролі Америки в НАТО.

Є також багато інших завдань, які включатимуть усунення найбільш грубих помилок епохи Трампа, особливо це стосується зовнішньої політики. Північна Корея продовжує нарощувати свій ядерний арсенал, таліби перебувають на порозі відновлення контролю в Афганістані, коли Трамп оголошує про плани виведення американських військ, на фоні того, коли іранські ополченці нарощують свої можливості в Іраку та Сирії.

Нарешті, Китай неабияк зміцнив власний контроль у Південно-Китайському морі. Але це лише частина амбіцій китайського лідера Сі Цзіньпіна. Основна мета Китаю - стати справжньою світовою наддержавою, яку світ повинен поважати. Отже, першим пріоритетом Байдена-Блінкена має бути повернення Америки на лідерську позицію в Азії - ту, яку зараз займає Китай.

Але повторного вступу до деяких міжнародних угод та організацій навряд чи буде достатньо, щоб відновити американський вплив за кордоном до стабільного рівня і запевнити союзників Америки в тому, що президенство Трампа було просто «коротким токсичним періодом».

Найвищому дипломату Трампа Майку Помпео «вдалося» розлютити керівництво Туреччини, розлютити палестинців візитом на Західний берег і «заплутати» французького президента Еммануеля Макрона.

Перед Блінкеном постане колосальне завдання відновити моральний дух та раціональний дискурс американської дипломатії. Призначення Байденом ветерана-офіцера закордонної служби Лінди Томас-Грінфілд постійним представником США в ООН є також важливим символічним кроком у напрямку відновлення професіоналізму в дипломатичних рядах країни, резюмує CNN.