UA / RU
Підтримати ZN.ua

Члени екіпажу Arctic Sunrise зможуть залишити Росію найближчими днями

Іноземним активістам Greenpeace повернуть паспорти і випустять на батьківщину. Також буде знято арешт із судна Arctic Sunrise.

Іноземні активісти Greenpeace з судна Arctic Sunrise, що перебувають під слідством, ймовірно, зможуть вже цього тижня одержати візу на виїзд і повернутися додому. Таку думку висловив юрист екологічної організації Михайло Крейндлін.

"Може, вони зможуть вилетіти додому вже цього тижня, але гарантувати цього не можна. Це залежить від Слідчого комітету і Федеральної міграційної служби", - сказав він.

Юрист пояснив алгоритм звільнення активістів. "СК випускає постанову про припинення справи, після чого ФМС дозволяє виїзд із Росії. Паспорти знаходяться у них на руках", - сказав Крейндлін.

За його словами, амністія також означає, що буде знято арешт із судна Arctic Sunrise, яке знаходиться у Мурманську.

30 членів екіпажу Arctic Sunrise, серед яких громадянин України Руслан Якушев, звинуватили у піратстві після спроби провести акцію на нафтоплатформі "Приразломная" проти видобутку нафти в Арктиці. Пізніше звинувачення було перекваліфіковано на статтю "хуліганство". Активісти, доставлені з Мурманська до Петербурга, провели в СІЗО близько двох місяців. Їх було відпущено на свободу в кінці листопада після внесення застави в розмірі 2 млн рублів за кожного (близько 500 тис. гривень - ред).

18 грудня Держдума Росії одноголосно схвалила постанову про амністію, приурочену до 20-річчя Конституції РФ, що дозволило заарештованим активістам розраховувати на звільнення. !zn

Читайте також:

Російський суд звільнив всіх членів екіпажу Arctic Sunrise

Українець з Arctic Sunrise покинув ізолятор у Петербурзі

Члени екіпажу Arctic Sunrise не визнають своєї провини