UA / RU
Підтримати ZN.ua

Число постраждалих від руйнівного тайфуну "Хайян" на Філіппінах наблизилося до 10 мільйонів

Значну кількість людей заблоковано у зоні лиха, оскільки дороги і мости знищено стихією. Влада повітрям перекидає постраждалим продовольство і медикаменти. Число загиблих зростає по мірі надходження нової інформації.

Унаслідок тайфуну "Хайян", що накрив Філіппіни 8 листопада, загинуло близько 10 тис. осіб, кількість біженців склала понад 650 тис., а загальна кількість постраждалих склала близько 9,5 млн осіб. Такі дані оприлюднив генсек ООН Пан Гі Мун.

Пан Гі Мун зазначив, що ООН і її партнери з гуманітарної допомоги у тісній координації з місцевими і національними органами влади діяли спільно у критично важливих операціях з надання допомоги близько 13 тис. сімей, що відчувають крайню нужду.

"У той час як до багатьох населених пунктів дуже важко дістатися, бо дороги, аеропорти та мости зруйновано або блоковано, державні установи почали перекидання повітрям продовольства, медикаментів, налагодили медичне обслуговування та інші життєво важливі речі, а також розгорнули спеціалізовані групи матеріально-технічного забезпечення", - сказано в заяві.

Пан Гі Мун подякував державам-членам ООН за їхнє оперативне реагування та закликав міжнародне співтовариство продовжувати спільні дії, щоб показати свою солідарність з народом Філіппін.

Загони надзвичайного реагування ООН прибули до м. Таклобан, найбільш постраждалого від стихії, протягом 12 годин після катастрофи.

Нагадаємо, тайфун "Хайян", визнаний одним з найбільш руйнівних в історії, накрив центральну частину Філіппінського архіпелагу 8 листопада.

Тайфун почався з цунамі, висота хвиль сягала 6 м. Було зруйновано численні будинки, також ураган спровокував сходження кількох лавин і селевих повінь. Окрім цього, ураганом булио знищено лінії електропередачі і телекомунікації. В зоні найбільших руйнувань жили понад 12 млн осіб.

Згідно з попередніми доповідями співробітників Червоного Хреста, які працюють на місці катастрофи, число жертв тайфуну тільки в прибережному місті Таклобан становило близько 1 тис. осіб - приблизно стільки тіл плавало на його вулицях. Також сотні людей загинули у провінції Самар.

Президент Філіппін Бенинго Акіно відмовлявся назвати навіть приблизну кількість загиблих, стверджуючи, що має неповні дані. Кількість загиблих може зрости по мірі надходження нової інформації. !zn

Читайте також:

Жертвами супертайфуну на Філіппінах стали десять тисяч осіб

Найпотужніший тайфун на Філіппінах зруйнував ціле місто. До евакуації готові 14 мільйонів осіб