UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чиновники Азербайджану "відмили" $3 мільярди для підкупу європейських політиків – розслідування

Влада країни використовувала "чорну касу" і для своїх потреб.

Високопоставлені чиновники Азербайджану використовували підставні компанії у Великобританії, щоб відмити 2,9 мільярда доларів. Ці гроші використовувалися для підкупу європейських політиків, які лобіювали інтереси Азербайджану в ЄС і блокували резолюції, що засуджують порушення прав людини в колишній радянській республіці, сказано в дослідженні Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Компанії у Великобританії, які брали участь у відмиванні грошей, були зареєстровані на підставних осіб з Азербайджану. За даними розслідувачів, влада Азербайджану, імовірно, підкупила колишнього депутата бундестагу Едуарда Лінтнера, болгарської політика і директора ЮНЕСКО Ірину Бокову та італійського політика Лука Волонте.

Лінтнер у 2013 році очолював комісію спостерігачів від Німеччини на президентських виборах в Азербайджані, Бокова в тому ж році проводила фотовиставку "Азербайджан – простір толерантності", Волонте, у свою чергу, отримував гроші за те, щоб не допустити прийняття резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи про політв'язнів в Азербайджані.

Наголошується, що в один день, наприклад, на рахунок Лінтнера перевели понад 60 тисяч євро, а на рахунок Боковій – 20 тисяч євро.

За інформацією розслідувачів, всього з 2012 по 2014 рік чоловік Бокової, Калін Мітрєв, отримав від фіктивних британських компаній, які відмивали гроші з Азербайджану, в загальному 425 тисяч євро.

Такі суми влада Азербайджану витрачає, щоб згладити наслідки критики західних країн через ситуацію з правами людини в республіці.

Крім того, на рахунки фіктивних британських компаній надходили також десятки мільйонів євро від російського постачальника зброї - Рособоронекспорту. Згодом ці гроші перераховувалися на рахунок першого віце-прем'єра Азербайджану. Відзначається, що гроші від Рособоронекспорту дісталися і офшорній компанії, пов'язаній з бізнесом родини президента Азербайджану Ільхама Алієва.

З рахунків тих же британських компаній оплачувалися і особисті витрати високопоставлених чиновників Азербайджану. Наприклад, лікування сім'ї Эюбових в американській клініці і в медичних установах Європи. Еюбов-старший - перший віце-прем'єр Азербайджану і один з найвпливовіших чиновників країни. Його син Емін - посол республіки в Раді Європи.

Велика частина коштів, які азербайджанська влада вивела на рахунки фіктивних британських компаній, належала азербайджанським банкам, у тому числі державному International Bank of Azerbaijan.

Як повідомлялося раніше, поліція Греції заарештувала громадянина Росії, якого підозрюють у відмиванні грошей. Зокрема, він перевів незаконно отримані 4 мільярди доларів в електронну криптовалюту bitcoin.