UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи зможе Байден «виправити помилки» Трампа?—NYT 

Цьогорічні вибори президента США вирішать багато важливих питань.

Якщо кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден здобуде перемогу на виборах президента Сполучених Штатів, на нього чекає зовсім інший «політичний пейзаж» на міжнародній арені, адже нинішня ситуація в світі неабияк відрізняється від тієї, яка була за часів його віце-президенства, пише The New York Times.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп «дестабілізував» зовнішньополітичні відносини Америки з іншими країнами та фактично відмовився від власної ролі посередника в міжнародних відносинах.

Таким чином, ЄС наразі змушений вчитися «орієнтуватися в світі самостійно», паралельно вирішуючи і «незручні відносини з США».

Цьогорічні вибори президента США вирішать багато важливих питань.

Якщо Дональд Трамп знову переможе, то у нього «з’явиться спокуса» продовжити «ізолювати США» та приймати рішення стосовно зовнішньополітичних питань в односторонньому порядку.  

Внаслідок цього, НАТО ризикує повністю втратити свій вплив.

Однак, якщо президентом США стане Джо Байден, можна сподіватися, що адміністрація Байдена знову залучить Америку до багатосторонньої системи співпраці. А Європа, своєю чергою, також могла б стати більш активним «міжнародним гравцем».

Вибори президента США відбуваються в період «особливо небезпечної ситуації» для Європи.

Сусідні території ЄС «охоплені полум’ям небезпеки».

Йдеться про нестабільну ситуацію в Середземномор’ї, про суперечку з Британією стосовно Brexit, про «зухвалість» Росії, не кажучи вже про Балкани, Лівію чи країни Західної Африки на південь від Сахари – Європа «оточена кризами».

Новим для лідерів ЄС є те, що Європа повинна самостійно намагатися вирішувати міжнародні конфлікти, адже США обрали «пасивну позицію».

Європейці намагаються впоратися з цими «кризами» як об’єднаний блок на чолі з Німеччиною, яка взяла на себе роль лідера в Європейському Союзі.

Еволюція групи країн «Великої сімки» під час президентства Трампа відображає зміни, яких зазнали відносини США з країнами-союзниками.

Трамп пропонував перенести саміт та навіть запросити Росію до участі в ньому.

Але прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та його британський колега Борис Джонсон незабаром дали зрозуміти, що вони не приймуть повернення Росії до «клубу».

Реальність така, що лідери «Великої сімки» просто бажають уникнути суперечностей, адже «створення дружнього фото» на саміті в США на фоні американських виборів та явного погіршення відносин між Китаєм та Сполученими Штатами могло б трактуватися як «союзний фронт проти Китаю».

Ізоляція США також активно демонструється в ООН, Китай, своєю чергою, «заповнює порожнечу».

Три роки тому канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що «європейці повинні взяти свою долю у власні руки», але на той час її слова не спровокували жодних активних дій.

Однак, пандемія коронавірусу стала своєрідним «каталізатором» у цій ситуації.

«Коронавірусна криза» змусила європейців стати більш активними у необхідності брати на себе відповідальність за власне майбутнє.

«Більша рішучість» Європи на міжнародній політичній арені може зробити Європейський Союз менш залежним від Китаю, і «підготує уряди європейських країн до потенційного переобрання Дональда Трампа».

Однак, якщо Джо Байден стане президентом, то цілком ймовірно, що він буде ставитися до ЄС як до справжнього партнера в міжнародних відносинах, внаслідок чого США та Європа будуть співпрацювати над забезпеченням спільних цінностей, резюмує The New York Times.

Читайте також: Politico розповів як закулісно Байдена оберігають від коронавірусу

Раніше повідомлялося, що Трамп змінив фокус в передвиборчій кампанії.