UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи змінять президентські дебати між Трампом та Байденом перебіг виборів у США — The Economist

Нещодавно оприлюднена інформація про податки Трампа надасть Байдену «зручну лінію нападу на дебатах».

Сучасні «президентські перегони» дуже часто працюють за однією закономірністю -  як тільки один кандидат встановлює лідерство, іншому стає дуже важко «перетягнути це лідерство на свою сторону». А цьогорічні вибори президента США перебувають під впливом пандемії коронавірусу та протестів проти расизму, пише журнал The Economist.

Дебати між двома кандидатами в президенти США, перші з яких відбудуться в Клівленді 29 вересня, дають шанс президенту Дональду Трампу дещо «виправити ситуацію», адже останнім часом його конкурент від демократів Джо Байден отримує більшу підтримку американських виборців, якщо вірити опитуванням.

До того ж, неабияк зіпсував репутацію Трампу і нещодавно опублікований звіт, згідно з яким він систематично ухилявся від сплати податків. Звіт також повідомляє, що Трамп та його різні холдингові компанії заборгували сотні мільйонів доларів за різні об'єкти нерухомості.

Така інформація надасть Джо Байдену «зручну лінію нападу» на перших дебатах.

Але справді поганою новиною для Трампа може бути те, що навіть без оприлюднення інформації про несплату податків, він має дуже мало шансів використати дебати, щоб повністю змінити хід президентських перегонів.

Історія свідчить, що дебати рідко змінюють «наміри виборців».

Згідно з аналізом виборчих даних США, минулі президентські дебати мали здебільшого лише незначний вплив на хід голосування.  

Починаючи з 1960 року, коли відбулися перші національні дебати між кандидатами в президенти, частка голосів чинної партії в опитуваннях громадської думки в середньому взагалі не змінилася після перших та других дебатів.

Дуже рідко результати опитувань змінювалися протягом «сезону дебатів». Найбільш різкі зміни відбулися в 1976 році, коли кандидат від демократів Джиммі Картер з 58% голосів отримав 51%, але він все одно переміг тодішнього президента Джеральда Форда.

Навіть у 2016 році - тоді, коли виборців, які не визначилися, було набагато більше, ніж сьогодні, - дебати не мали «особливого значення».

Така закономірність може бути пов’язана з тим, що громадськість вже «добре знайома» з кандидатами в президенти, а політична поляризація «змусила» виборців обрати ту чи іншу сторону.

Тому, дуже незначною є ймовірність того, що цьогорічні дебати «зітруть лідерство Байдена».

При цьому президентські дебати відбуваються не у «вакуумі». За день до перших дебатів у 1976 році було опубліковано суперечливі фрагменти інтерв'ю з демократом Джиммі Картером, які поставили під сумнів його репутацію «благочестивого південного баптиста», а це, своєю чергою, допомогло опоненту Джеральду Форду дещо змінити хід виборів.

Цього року Трамп зіштовхнувся з подібною проблемою у формі звіту про несплату податків.

Важко передбачити, як це вплине на президентські перегони.

З одного боку, більшість виборців вже знають про «суперечливі фінансові операції» Трампа. Прихильники президента вже давно «прийняли його вади», тоді як критики завжди вважали його непридатним для посади.

З іншого боку, звіт про те, що президент не сплачував податки, заборгував сотні мільйонів доларів, може зашкодити його потенційній підтримці серед 6% ймовірних виборців, які все ще не визначились. Виборці, які ще не визначилися, зазвичай приділяють мало уваги регулярному циклу новин, але можуть взяти до відома гучні історії, такі як звіт про податки президента, для прикладу.

Основним наслідком оприлюдненої інформації про податки Трампа може стати те, що президенту доведеться «захищатися від нападів Байдена» та інших.

Щоб домогтися успіху на дебатах, Трампу доведеться докласти чимало зусиль для того, щоб переконати більшу кількість виборців у тому, що він заслуговує на збереження своєї посади. Статистичні дані минулих дебатів свідчать про те, що це малоймовірно, адже дебати лише підсилюють враження про кандидатів, яке вже склалося у виборців, резюмує журнал.

Читайте також: Трамп відреагував на повідомлення NYT про його податки

Раніше повідомлялося, що «політична нестабільність» в США загрожує американській економіці