UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи впорається Байден з опором республіканців — The Economist

Без демократичної більшості Джо Байдену буде важче втілювати в реальність свої політичні наміри.

Окрім республіканського президента Америки Дональда Трампа, поразки на виборах в США 2020 року зазнала і Демократична партія. Демократи очікували, що зможуть отримати більшість в Сенаті, але реальність виявилася іншою. Через республіканську більшість у Сенаті переможець виборів Джо Байден може зіштовхнутися з багатьма перешкодами на шляху до реалізації своїх політичних планів, пише журнал The Economist.

Республіканці можуть навіть заблокувати певні політичні призначення Байдена, якщо вони їм «не сподобаються».

Демократична партія США вже зіштовхнулася з негативними наслідками своєї «поразки», до того ж, сама партія має деякі внутрішні проблеми.

Такі «втрати» демократів певним чином відображають дисбаланс у виборчій системі. Демократична партія США сподівалася, що «непопулярність» президента Дональда Трампа допоможе їм впевнено здобути більшість, а потім кардинально реформувати Сенат.

Натомість структурна перевага республіканців виявилася настільки великою, що зруйнувала навіть очікування демократів на «більш скромні» зміни.

Попри те, що Джо Байден здобув більшість голосів виборців, у США все ще залишається багато прихильників консервативної політики республіканців. Саме тому багато американських штатів, швидше за все, так і залишаться консервативними у своїх політичних поглядах протягом тривалого часу. Демократам потрібно докладати значних зусиль, щоб успішно «конкурувати» з республіканцями.

Однак, «ворожнеча» в межах самої Демократичної партії може свідчити про досить похмурі перспективи для демократів у майбутньому.

Американські виборці, які підтримали Байдена, можуть бути проти надмірного «радикалізму лівих», тому Демократична партія, перш за все, повинна знайти внутрішній баланс. Для того, аби досягнути змін демократам потрібна влада.

Так чи інакше, без демократичної більшості Джо Байдену буде важче втілювати в реальність свої політичні наміри, але це не означає, що він буде «паралізований», резюмує видання.

Читайте також: ЗМІ: Трамп навіть після перерахунку голосів може не визнати результатів виборів

Увечері 7 листопада ЗМІ оголосили про перемогу Джо Байдена на виборах президента США.

Світові лідери шлють привітання Байдену і майбутнього віце-президента Камалі Харріс. З перемогою на виборах Байдена також привітали президент України Володимир Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Детальніше про те, як може позначитися на Україні перемога Джо Байдена на президентських виборах в США, читайте в статті Олега Шамшура «Вимоглива симпатія» для читачів ZN.UA.