UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи може загостритись конфлікт між "Хезболлою" та Ізраїлем? — Reuters

Конфлікт між "Хезболлою" та Ізраїлем знаходиться на високому рівні напруженості, враховуючи останні бойові дії та підготовку обох сторін до можливої ескалації.

Конфлікт між Ізраїлем та ліванським угрупованням "Хезболла" після більш ніж восьми місяців бойових дій, спровокованих війною в Газі, знаходиться в небезпечній фазі: бойові дії загострюються, а обидві сторони сигналізують про готовність до більш масштабного протистояння. Державний департамент США заявив 2 липня, що Вашингтон не хоче повномасштабної війни й намагається знайти дипломатичне рішення, додавши, що Ізраїль має право захищатися від підтримуваної Іраном "Хезболли".

Чому вони воюють?

"Хезболла" почала перестрілку з Ізраїлем 8 жовтня, наступного дня після того, як палестинське бойове угрупування ХАМАС атакувало громади на півдні Ізраїлю і спровокувало війну в Газі. "Хезболла", союзник ХАМАС, заявляє, що її атаки спрямовані на підтримку палестинців, які перебувають під ізраїльськими бомбардуваннями в Газі.

Насильство є частиною регіональних наслідків війни в Газі, яка втягнула в себе підтримуваних Іраном бойовиків з усього регіону. "Хезболла" вважається найпотужнішим членом підтримуваної Іраном мережі, відомої під назвою "Вісь опору". Ізраїль та "Хезболла" вели численні війни. Остання була у 2006 році.

Читайте також: Іран пригрозив використати "всі засоби" для підтримки "Хезболли", якщо Ізраїль розпочне повномасштабну війну проти угруповання 

Ізраїль вже давно розглядає "Хезболлу" як найбільшу загрозу на своїх кордонах і глибоко занепокоєний її зростаючим арсеналом, а також плацдармом, який вона встановила в Сирії. "Хезболла" вважає Ізраїль нелегітимною державою, створеною на окупованих палестинських землях, і хоче, щоб вона зникла.

Які наслідки їхнього протистояння?

Конфлікт вже завдав шкоди обом сторонам. Десятки тисяч людей були змушені покинути свої домівки по обидва боки кордону. Ізраїльська авіація завдає ударів по районах, де діє "Хезболла" на півдні Лівану, а також по Долині Бекаа поблизу сирійського кордону.

Ізраїльські удари вбили близько 300 бойовиків "Хезболли" в Лівані — більше, ніж вона втратила у 2006 році, згідно з підрахунками Reuters. Також згідно з підрахунками, загинуло близько 80 цивільних осіб. Згідно з даними Ізраїля, в результаті атак з Лівану загинули 18 ізраїльських солдатів і 10 цивільних осіб.

Читайте також: Іракські бойовики погрожують Ізраїлю ескалацією, якщо той розпочне війну з «Хезболлою»

Наскільки конфлікт може стати гіршим?

Набагато. Попри запеклість цих бойових дій, вони все ще розглядаються як відносно стримане протистояння. Прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль готовий до рішучих дій на півночі. У грудні він попередив, що Бейрут перетвориться "на Газу", якщо "Хезболла" почне повномасштабну війну. Заступник лідера "Хезболли" шейх Наїм Касем дав зрозуміти, що угруповання не прагне до розширення конфлікту, але він також сказав, що "Хезболла" готова вести будь-яку нав'язану їй війну.

В Ізраїлі наслідком цього стало те, що 300 тисяч людей покинули свої домівки, рятуючись від ракет "Хезболли", і близько 2 тисячі будинків було зруйновано. "Хезболла" має набагато більший арсенал, ніж у 2006 році, в тому числі ракети, які, за її словами, можуть вразити всі частини Ізраїлю.

Чи можливо уникнути ескалації між Ізраїлем та "Хезболлою"? 

Вашингтон і Париж прагнуть деескалації. "Хезболла" сигналізувала про свою можливу відкритість до угоди, яка принесе користь Лівану, але заявила, що не може бути ніяких обговорень, поки Ізраїль не припинить наступ на Газу — чого посередники намагаються досягти.
Ізраїль також вказав на свою відкритість до дипломатичного врегулювання, яке б відновило безпеку на півночі країни, водночас готуючись до військового наступу для досягнення тієї ж мети.

Читайте також: «Хезболла» атакувала дронами ізраїльський командний центр – 18 поранених

Раніше ми повідомляли, що бойовики "Хезболли" стверджують, що запустили 200 ракет та рій бойових безпілотників по кількох ізраїльських військових базах на півночі Ізраїля 4 липня. Терористи заявили, що ці атаки є відповіддю на вбивство старшого командира Мухаммада Насера ​​під час авіаудару Ізраїля.