UA / RU
Підтримати ZN.ua

Червоний Хрест виключив Білорусь із організації через голову осередку, який причетний до викрадень українських дітей

Голова місцевої організації зізнався у вивезенні дітей з анексованих територій України.

З 1 грудня Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (IFRC) призупинила членство білоруського Товариство Червоного Хреста, йдеться у повідомленні організації.

Причиною стало невиконання білоруським Червоним Хрестом вимоги про звільнення Дмітрія Шевцова, генерального секретаря Національного товариства. 

3 жовтня Ради керуючих IFRC прийняла рішення  щодо розслідування звинувачень проти генерального секретаря Червоного Хреста Білорусі за його заяви, зокрема щодо ядерної зброї та викрадення українських дітей до Білорусі, а також його візит до окупованих Росією Луганська та Донецька .

«Призупинення означає, що Білоруський Червоний Хрест втрачає свої права як члена IFRC. Будь-яке нове фінансування білоруського Червоного Хреста також буде призупинено. Крім того, Білоруський Червоний Хрест не зможе брати участь у Генеральній асамблеї МФЧХ, а також голосувати чи бути обраним на будь-яких статутних засіданнях МФЧХ», — йдеться у повідомленні.

В організації наголосили, що членство білоруської організації може бути відновлене після виконання нею рішення Правління.

Водночас, наголосили в МФЧХ, у разі стихійного лиха чи значної надзвичайної ситуації «переважатиме гуманітарний імператив»: організація оцінить ситуацію разом з владою та іншими зацікавленими сторонами, щоб визначити найкращий підхід для забезпечення надходження гуманітарної допомоги вразливим громадам.

Читайте також: «Щоб Байден і Зеленський здохли» - тисячі депортованих українських дітей «перевиховують» у Білорусі

Винуватець виключення білоруської організації — Шевцов — назвав  рішення міжнародної федерації «абсолютно політизованим» та не визнає своєї провини.

Шевцова обурило те, що рішення Міжнародної федерації Червоного Хреста було видане обома державними мовами Республіки Білорусь. В наявності білоруськомовної версії документа він бачить ідеологічну диверсію.

Ще ожин елемент «політизованості» та «підігравання опозиції» Дмітрій Шевцов побачив у тому, що інформація про припинення членства Білорусі була опублікована чотирма мовами: англійською, російською, білоруською та українською.

«Офіційні мови Міжнародної федерації – англійська, французька, іспанська, арабська, технічна мова – російська. Опублікування українською та білоруською мовами — на догоду українській владі, яка закликала викликати Шевцова до Міжнародного суду, і на догоду білоруській опозиції, яка теж кричала, що Шевцов бере участь у депортації дітей із Донбасу», — заявив він.

У липні представник Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Павел Латушко повідомив, що дітей з анексованих РФ територій України відправляють до білоруських оздоровчих таборів нібито на відпочинок, але не всі з них повертаються назад. Коментуючи цю заяву, голова білоруського товариства Червоного Хреста Дмітрій Шевцов підтвердив, що організація бере участь у вивезенні дітей із окупованих територій України.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента РФ Владіміра Путіна та уповноваженої з прав дитини держави-агресора Марії Львової-Бєлової. Обох звинувачують у депортації українських дітей і незаконному їх вивезенні з тимчасово окупованих територій України.