UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через танення шапки льодовика шведська гора перестала бути найвищою в країні

Гора за півстоліття стала нижче на 24 метри

Вчені підтвердили, що гірська вершина Кебнекайза, відома шведам як найвища в їх країні, більше не може претендувати на цей титул: через глобальне потепління на горі розтанув льодовик, який робив її найвищою.

"Це справжній символ", - сказала Ганхільд Нініс Росквіст, професор географії Стокгольмського університету, яка щорічно вимірює льодовик протягом декількох років. "Дуже очевидний, дуже чіткий сигнал усім у Швеції, що все змінюється", повідомляє The Guardian.

На крайній півночі Швеції, приблизно в 95 милях (150 км) в межах полярного кола, у Кебнекайза є два піки: південна вершина, покрита льодовиками, доступна для спеціально обладнаних туристів, і північний сусід, вільний від льоду, але призначений для досвідчених альпіністів. ,

Оскільки вони були вперше виміряні в 1880 році, південний пік був вище. Але коли Нініс Росквіст і її команда провели вимірювання в цьому році, в кінці літнього танення, 3 вересня північний пік тепер на 1,2 метра вище і дорівнює 2096,8 метра.

"Ми підозрювали, що це, ймовірно, мало місце в минулому році", - сказала Нініс Росквіст. "Але, на жаль, наші вимірювання не були достатньо точними. Тепер ми можемо з упевненістю сказати: ми виміряли з точністю до пари сантиметрів".

Дослідник сказала, що висота південного піку Кебнекайза була найнижчою за всю історію спостережень: на 24 метри менше, ніж у 1960-х роках. "Практично вся усадка відбувалася в останні два десятиліття, коли льодовик втрачав у середньому один метр в рік", - сказала вона.

За словами Нініс Росквіст, оскільки льодовик, ймовірно, знову буде розширюватися за рахунок зимового снігу і льоду, південна вершина може ненадовго відновити свій рейтинг. "Це буде змінюватися деякий час", - сказала вона. "Але ця тенденція зараз твердо встановлена і дуже чітка".

У Швеції були зафіксовані найспекотніші місяці - травень і липень в 2018 році, коли температура піднялася понад 10 градусів вище норми. Через горіння лісових пожеж в Арктиці льодовик Кебнекайза скоротився майже на чотири метри.

Хоча цей липень був не таким спекотним після незвично холодного початку місяця, село Маркусвінса на крайній півночі країни зафіксувало 26,8 ° C 26 липня - це найвища температура, коли-небудь зареєстрована на північ від полярного кола в Швеції.

Нініс Росквіст сказала, що невеликі льодовики, такі як льодовик на південній вершині Кебнекайза, особливо сильно постраждали від теплого літа.

Льодовик на південній вершині Кебнекайза був "знаковим - символом усіх льодовиків у Швеції", - сказала вона, додавши: "Але ви знаєте, нам більше не потрібні символи. Нам не потрібно накопичувати більше доказів. Ми бачимо зміну клімату на наших очах, і нам треба щось з цим робити".

Метеорологи і кліматологи світу турбуються: аномальна спека цього року в Європі може привести до танення льодовика в Гренландії і зникнення льодовикового щита.

Тільки в липні щит втратив 160 млрд. тонн льоду через поверхневі танення Це приблизно еквівалентно 64 мільйонам басейнів розміром з олімпійський стадіон.

Льодовиковий щит Гренландії охоплює 80% островів і розвивався протягом багатьох тисяч років, коли шари снігу спресовуються в лід. Крижаний покрив Гренландії - ключова частина світової кліматичної системи.

Купол льоду досягає висоти 3000 метрів, а загальний обсяг крижаного покриву становить приблизно 2,9 млн. кубічних кілометрів, що дозволило б підняти глобальний рівень моря на 7 метрів, якщо б він повністю розтанув. Танення крижаного покриву Гренландії призведе до ще більших кліматичних змін, адже він має здатність відбивати сонячне випромінювання.