UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через С-300 в Сирії може початися ескалація між Росією та Ізраїлем – The Economist

Ізраїль вдарив по Сирії з повітря - і буде продовжувати це робити.

Це було "ланцюгом трагічних обставин", які призвели до краху російського розвідувального літака в Сирії 17 вересня, сказав президент Росії Володимир Путін. З цими словами Путін, схоже, прийняв епізод як нещасний випадок і звільнив Ізраїль від усякої провини. Раніше ізраїльські літаки проводили повітряні удари по території Сирії і, мабуть, були метою її ППО. Але через кілька днів після інциденту Росія стала більш войовничою. Генерали стверджували, що ізраїльські літаки використовували російські в якості щита (Ізраїль заперечував це). Потім, 24 вересня, Росія оголосила про плани з постачання сирійцям вдосконаленого протиповітряного комплексу С-300, що сигналізує про зрушення в регіональній стратегії Москви, пише The Economist.

Оскільки Росія втрутилася в громадянську війну в Сирії на боці місцевого диктатора Башара Асада в 2015 році, вона прагнула уникнути зіткнень з Ізраїлем. За останні 18 місяців Ізраїль здійснив понад 200 повітряних ударів по іранських угрупованням у Сирії. Гаряча лінія, що зв'язує його штаб-квартиру ВПС Ізраїлю в Тель-Авіві з операційним центром Росії на аеродромі Хмеимим, запобігла заворушення в повітрі. Військові процедури були підтримані мовчазною угодою між Путіним і прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Ізраїль не завадив би російської кампанії врятувати Асада, і Росія не завадила б Ізраїлю атакувати іранські цілі у Сирії.

Запланована модернізація сирійської ППО ускладнює розуміння. С-300 - система з радіолокатором, здатна одночасно відстежувати понад 100 цілей на дальності до 300 км. Це зробить рейди Ізраїлю більш ризикованими. Тому Нетаньяху вже давно виступає проти передачі зброї сирійському уряду. (Росія вже розгорнула С-300 в Сирії, але вона не використовувала систему проти Ізраїлю.) Тим не менш, Ізраїль каже, що він продовжить бити по цілях у Сирії. Його безпілотні бомбардувальники F-35 здатні піти від С-300 і знищити її. Але якщо російські оператори працюють разом з погано навченими сирійцями, існує ризик ескалації.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу сказав, що С-300 передадуть сирійській армії протягом двох тижнів. Деякі аналітики сумніваються, що це відбудеться. Під тиском Америки та Ізраїлю Росії знадобилося дев'ять років, щоб відправити обіцяний С-300 в Іран. Росія може використовувати загрозу передачі С-300, як тиск на Ізраїль, щоб обмежити його дії в Сирії.

Росія домоглася балансу між Ізраїлем і його ворогами на Близькому Сході. Путін був першим російським лідером, який здійснив офіційний візит в Ізраїль (двічі), а Нетаньяху стояв пліч-о-пліч з Путіним на російському військовому параді в цьому році. Але дружба не завадила Росії запросити ХАМАС в Москву, допомогти Ірану в його ядерній програмі або озброїти Сирію.

У міру того як Росія стає все більш ізольованою від Заходу, зростає значення Ізраїлю як джерела технологій і політичної підтримки. Кремль обережно обмежував антиізраїльську риторику у повідомленнях для Заходу. Після падіння літака Нетаньяху двічі дзвонив Путіну і відправив главу ВПС в Москву, але Кремль буде шукати ще більшої вигоди від Ізраїлю для себе, для того, щоб розрядити ситуацію.