UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чемпіонат світу з футболу здається Путіну доказом непереможності Росії - NYT

Росіяни сподіваються, що змагання покращать імідж їхньої країни, а експерти бояться, що Кремль наважиться на нову агресію, як це сталося після Олімпіади в Сочі.

Володимир Путін не може добитися зустрічі з президентом США Дональдом Трампом, йому не варто сподіватися на скасування санкцій Заходу, а більшість демократичних країн вважають його парією. Тому проведення Чемпіонату світу з футболу цього місяця - це дуже бажана мить під прожекторами світу. В очах російського президента змагання стануть сигналом демонстративної непокори, який вписується в російський наратив про те, що Росія процвітає всупереч західним зусиллям стримати її. Про це пише New York Times.

"Для Путіна приймати Чемпіонат світу означає провал санкцій і спроб Заходу ізолювати його", - сказав виданню професор московської Вищої школи економіки Сергій Медведєв.

"Попри все, він думає, що у нас все ще є Крим, ми проводимо свій порядок денний, а тут ще й всі приїдуть до нас на Чемпіонат світу", - додав він.

Путін не хоче, щоб росіяни думали про ізоляцію своєї країни, тому що це підірве його наратив про те, що Росія нібито стала впливовою "великою державою", яка має своє місце за столом глобальних сил. 32 команди будуть змагатися впродовж періоду з 14 червня до 15 липня. Росія приймає у себе мундіаль вперше. На підготовку вона витратила 11 мільярдів доларів. Один неназваний російський чиновник сказав New York Times: "Якщо це ізоляція, тоді ми нею насолоджуємось".

Опитування свідчать, що меседж Путіна про те, що Росія на підйомі всупереч зусиллям ворожого Заходу добре діє на виборців. Ефект від нього був посилений за допомогою скарг російських чиновників на те, що Захід нібито намагається дискредитувати російський мундіаль.

"Чим сильнішою буде антиросійська кампанія перед Чемпіонатом світу, тим більш щирим буде здивування людей, коли вони приїдуть і побачать, що на стадіонах немає колючого дроту", - сказала прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова.

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон у березні допустив, що Путін прагне використати Чемпіонат світу з футболу для покращення російського імміджу так само, як Адольф Гітлер намагався покращити ставлення до нацистського Третього рейху за допомогою Олімпіади 1936 року. У Росії цей його коментар використали як доказ того, що Захід хоче зіпсувати мить для РФ. Захарова сказала, що Джонсон "отруєний ненавистю".

Перемігши на "виборах без вибору", Путін хоче, щоб світ визнав Росію силою, з якою хочеш чи не хочеш, але треба рахуватися. І послати цей сигнал йому допоможе Чемпіонат світу.

"Путіну потрібен міжнародний престиж і все, що він робить, націлене на це", - сказав російський сатирик Дмитро Биков.

"Він хоче, щоб світ про нас говорив так, як про хокейну команду Радянського Союзу в 1970-х роках. Ми "велика червона машина". Нас бояться. Не люблять, але захоплюються. Він не хоче, щоб нас любили. Любов минає, а страх - ніколи", - додав він.

Росія отримала право проводити "найбільше шоу на Землі" в 2010 році. Путін заперечує звинувачення ЗМІ в тому, що Москва дала хабаря, щоб отримати його. З того часу Росія наробила справ, які змушують її боятися. Список її злочинів в очах Заходу дуже довгий. Москва анексувала Крим в 2014 році і тоді ж розпалила війну на Сході України. Нідерланди звинувачують її у знищенні малайзійського авіалайнера, а міжнародні чиновники - в урядових хитрощах з допінгом під час зимової Олімпіади в Сочі. Москва підтримує кривавий режим Башара Асада в Сирії, а також втрутилася в американські президентські вибори в 2016 році. Британія ж звинувачує Росію в спробі отруїти екс-шпигуна і його доньку хімічною зброєю.

Зважаючи на кількість і важкість всіх цих злочинів, багато росіян сподіваються, що Чемпіонат світу з футболу допоможе їхій країні позбутися іміджу парії на Заході.

"Мундіаль не матиме серйозного впливу на російський імідж, тому що він надто токсичний", - вважає старший науковий співробітник московського Центру Карнегі Андрій Колесніков.

Він вказує на те, що літня Олімпіада 1980 року в Москві не допомогла СРСР відбілитися від наслідків вторгнення в Афганістан. Багато експертів вважають, що Путін перекреслив усю вигоду від проведення Олімпіади в Сочі, коли наважився анексувати Крим після змагань. Деякі критики Кремля вказують на цей прецедент і бояться, що щось страшне може статися і після Чемпіонату світу з футболу.

Тим часом у Конгресі США представили резолюцію, що засуджує проведення в РФ Чемпіонату світу з футболу. Законодавці нагадують про те, що агресія РФ на сході України та анексія Криму призвели до загибелі понад десяти тисяч людей, появи 1,6 млн внутрішньо переміщених осіб та утисків кримських татар на окупованому півострові.

Зазначимо, Міністерство закордонних справ України закликало інші країни до політичного бойкоту фінальної частини Чемпіонату світу з футболу в Росії. "Вважаємо, що відмова у відправленні до РФ офіційних делегацій стане важливою демонстрацією міжнародної солідарності в неприйнятті агресивної політики РФ вчинення злочинів проти прав людини", - наголосили у відомстві.