UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія запустила пілотний проєкт щодо повернення додому українських біженців

Проєкт діятиме пів року.

Чехія запустила пілотний проєкт добровільного повернення додому українців, які отримали в цій країні тимчасовий захист, повідомляє Radio Prague International. У рамках пілотного проєкту, українським біженцям, які хочуть повернутися до України, Чехія сплатить квитки на автобус, а людям із хворобами – транспортування у машині «швидкої» допомоги.

Пілотний проєкт діятиме з червня до листопада. Вказано, що Чехія готова сплатити до 400 квитків. Також уряд погоджується організувати санітарний транспорт максимум для 30 пацієнтів. На програму виділили 5,5 млн крон (понад 240 тисяч доларів). Такою нагодою українські біженці зможуть скористатися лише раз.

При цьому директорка Об'єднання інтеграції та міграції Магда Фалтова впевнена, що такою програмою скористається невелика частина біженців. За її словами, насамперед це можуть бути люди, які не мають фінансових коштів або мають якісь проблеми зі здоров'ям.

Фальтова зазначила, що в останні місяці кількість біженців, які мають тимчасовий захист, майже не змінюється. У квітні 2024 року, за даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, в країні проживали близько 339 тисяч громадян України, які покинули свою рідну країну через повномасштабне вторгнення РФ.

Читайте також: Чехія підтримала удари України по Росії

Раніше повідомлялося, що у Чехії з 1 вересня 2024 року зміняться умови надання державного гуманітарного житла українським біженцям. З вересня воно надаватиметься на строк до 90 днів. Тому із зміною правил українцям потрібно шукати собі інше житло. Зміни стосуватимуться і вразливих категорій біженців.