UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія оголосила Росії дедлайн для повернення своїх дипломатів

Прага очікує, що Росія поверне чеських дипломатів.

Міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек заявив про те, що Прага дає Москві час до полудня 22 квітня, щоб повернути чеських дипломатів в РФ, інакше з Чехії вишлють 20 дипломатів РФ.

Про таке рішення повідомив на брифінгу новопризначений міністр закордонних справ ЧР Якуб Кулганек після зустрічі з послом РФ в Чехії Олександром Зміївським, передає "Укрінформ".

«Я повідомив послу наступне: у РФ є час до завтра до 12.00, щоб дозволила повернення всіх висланих дипломатів в посольство в Москві. Якщо наші дипломати не зможуть повернутися в Москву, завтра опівдні я прийму рішення про скорочення кількості працівників в посольстві РФ в Празі так, щоб воно відповідало нинішньому стану ситуації в чеському посольстві в Москві», - заявив Кулганек.

Він підкреслив, що з цим рішенням згодні президент і глава чеського уряду.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав безперспективними вимоги чеської сторони.

"Саме сьогодні в посланні президент Путін говорив про безперспективність розмов з нами в стилістиці вимог", - сказав Пєсков, відповідаючи на питання, чи буде Москва розглядати вимогу Чехії.

Читайте також: Дипломати Франції, Німеччини, Італії та Великобританії заявили про необхідність забезпечення Росією негайної деескалації

Раніше віце-прем'єр чеського уряду Ян Гамачек допустив, що з Праги вишлють всіх російських дипломатів. Чеська влада закликала партнерів по Європейському Союзу і НАТО проявити солідарність і висилати російських дипломатів після інформації про вибухи в країні, організованими російськими агентами.

Як повідомлялося, 17 квітня, Чехія оголосила, що висилає 18 російських дипломатів, яких вона впізнала, як шпигунів у справі, пов'язаній з величезним вибухом на складі боєприпасів в 2014 році в місті Врбетіце.