UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія та Литва відмовили Росії в будівництві станції ГЛОНАСС через підозри в шпигунстві

ГЛОНАСС може відстежувати місце розташування ядерної зброї країн Заходу і стежити за військовими кораблями НАТО.

Влада Чехії відмовила Росії розміщувати на своїй території наземну станцію оновленої навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, повідомляють чеське видання Respekt та естонське Delfi.

Зазначається, що європейські спецслужби вважають, що ГЛОНАСС може використовуватися для шпигунства - відстежувати місце розташування ядерної зброї країн Заходу і стежити за військовими кораблями НАТО.

Торік влада Росії попросила багато європейських країн дозволити побудувати на їх території наземні станції ГЛОНАСС. Respekt підкреслює, що спецслужби Чехії однозначно відкинули можливість розміщення ГЛОНАСС в країні - навігаційна система містить зашифровані механізми, які служать російської армії і її інтересам.

Міністр транспорту Чехії Карел Гавлічек підтвердив відмову Росії. Він розповів, що РФ не відповіла на запити щодо цілей системи і її конструктивних особливостей.

Литва також відмовила Росії в цьому, а литовські спецслужби попередили, що РФ може використовувати систему, щоб отримати контроль над вантажами, які перевозяться між Росією, Казахстаном, Білоруссю, Китаєм і ЄС.

Читайте також: США відмовилися розміщувати російські станції ГЛОНАСС на своїй території

Вільнюс побоюється, що система ГЛОНАСС дозволить російським військовим збирати дані про західну інфраструктуру.