UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія готова модернізувати для України ще кількадесят танків Т-72

Така заява заступника міноборони країни пролунала на засіданні в Рамштайні.

Чехія висловила готовність модернізувати ще кількадесят танків Т-72, аби посилити військову підтримку Києва, повідомив заступник міністра оборони Даніель Блажковец у німецькому Рамштайні де відбувається зустріч представників оборонних відомств держав-союзників України.

За його словами, Чехія зараз, здебільшого, зосереджена на постачанні Україні бойових машин піхоти, танків, боєприпасів, засобів радіоелектронної боротьби та систем ППО.

Читайте також: Очільник Пентагону розповів, скільки танків вже передали Україні країни-союзники

В рамках тристороннього проєкту зі США та Нідерландами на постачання понад 90 танків в Україну, вже передано 37 модернізованих танків Т-72 і їх кількість щомісяця збільшується. 

«Ми пропонуємо збільшити обсяги щонайменше на кілька десятків, якщо партнери зацікавлені у фінансуванні цього проекту», — повідомив директор Міжурядового агентства оборонного співробітництва (AMOS) при Міністерстві оборони Чеської Республіки Алеш Витечка.

Крім того, Чехія готова вести переговори про створення центру з обслуговування, ремонту та капітального ремонту важкої техніки в рамках державного підприємства VOP і кількох приватних компаній.

Інша форма допомоги спрямована, в тому числі, на підготовку особового складу: до кінця цього року планується підготувати до чотирьох тисяч українських військових. Чеські інструктори у складі мобільних груп вже працюють з українськими військовими в Польщі.

Також 15 військових поліцейських разом із представниками Нідерландів розслідуватимуть військові злочини в Україні під прапором Міжнародного кримінального суду.

Читайте також: Прем'єр-міністр Чехії особисто підписав танк Т-72, який вирушить до України

Торік жителі Чехії приблизно за місяць зібрали 33 мільйона крон, що становить більше 1,3 мільйона євро, для закупівлі модернізованого танку T-72 AVANGER у межах ініціативи “Подарунок для Путіна” та його передачі українським захисникам