UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чарльза ІІІ сьогодні офіційно проголосять королем  

Церемонія є конституційною формальністю.

Сьогодні у Сент-Джеймському палаці в Лондоні збереться Рада престолонаслідування, яка офіційно проголосить короля Великої Британії. Старший син королеви Єлизавети ІІ Чарльз автоматично став монархом після її смерті, сьогоднішня церемонія є конституційною формальністю щодо визнання його королем, пише The Guardian.

Церемонія має розпочатися о 10:00 за Лондоном (12:00 за Києвом).

Зазвичай така церемонія відбувається протягом 24 годин після смерті суверена, але через пізнє оголошення про смерть королеви її неможливо було організувати вчасно.

Засідання Ради престолонаслідування буде розділене на дві частини. Спочатку члени Таємної ради без присутності короля проголосять нового суверена.  

Другу частину церемонії очолить Чарльз ІІІ. Він має виголосити декларацію про вступ на престол. Король зустрінеться з Таємною радою, зачитає та підпише присягу, а також ухвалить наказ, який гарантує безперервність діяльності уряду.

Після цього основна прокламація, яка проголошує Чарльза новим королем, буде зачитана з балкона Сент-Джеймського палацу. Другу прокламацію зачитають в лондонському Сіті на Королівській біржі.

11 вересня будуть виголошені подальші прокламації в Шотландії, Північній Ірландії та Уельсі.

На церемонію проголошення Чарльза III королем Великої Британії до Сент-Джеймського палацу з'їжджаються запрошені. Однією з перших прибула новий прем'єр-міністр країни Ліз Трас.

Читайте також: Король Чарльз ІІІ оголосив свого сина спадкоємцем трону

Чарльз III автоматично став королем Сполученого Королівства та главою 14 інших держав, зокрема Канади, після того, як його мати, королева Єлизавета, померла у віці 96 років.

Церемонія проголошення вступу на канадський престол британського короля Чарльза III відбудеться і в Оттаві.

Очікується також, що прем’єр-міністр Джастін Трюдо та члени федерального кабінету та Таємної ради зустрінуться в рамках протоколу, необхідного для офіційного проголошення нового суверена.