UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чарльза III оголосили королем Канади, Австралії та Нової Зеландії

У цих частина Співдружності антимонархічний рух є надто незначним.

Нового короля Великої Британії Чарльза III офіційно проголосили монархом Канади, Австралії та Нової Зеландії.

У Канаді церемонія проголошення відбулась в суботу, 10 вересня, в Оттаві.

«Канада має довгу історію та тісну дружбу з Його Величностю Королем Чарльзом III, який багато разів відвідував нашу країну протягом багатьох років. Від імені уряду Канади ми підтверджуємо нашу лояльність новому королю Канади, Його Величності Королю Чарльзу III, і пропонуємо йому нашу повну підтримку», – цитує заяву прем’єр-міністра Джастіна Трюдо ABC News.

Видання зазначає, що попри байдужість канадців до монархії, багато хто відчував велику прихильність до Єлизавети, яка була главою держави протягом 45% існування Канади. Загалом, антикоролівський рух у Канаді незначний, а це означає, що Чарльз майже напевно залишиться королем Канади.

У неділю, 11 вересня, Чарльза III офіційно проголосили новим главою держави в Австралії та Новій Зеландії.

Як повідомляє The Canberra Times, в Австралії прокламацію на спеціальному засіданні Федеральної виконавчої ради у Будинку уряду підписав генерал-губернатор Девід Херлі. Формально він представляє країни британського монарха. Потім прокламацію привселюдно зачитали біля будівлі австралійського парламенту. Після цього на честь події дали салют із 21 залпу.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбаніз після цього заявив, що Чарльз III як монарх уособлює «нову еру», однак йому необхідно буде «прокладати свій власний шлях».

У Новій Зеландії на аналогічній церемонії перед громадянами виступила генерал-губернатор Сінді Каро.

«Для більшості жителів Нової Зеландії вона єдиний монарх, якого ми знали, і тому після її смерті ми вступаємо в час змін. … Король Чарльз давно відчуває прихильність до Нової Зеландії та постійно демонструє свою глибоку турботу про нашу націю. Ці стосунки глибоко цінуються нашим народом. Я не сумніваюся, що вони поглибляться», - заявила у свою чергу прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн.

Читайте також: Названо дату та місце поховання королеви Єлизавети

Напередодні, 10 вересня, Рада престолонаслідування офіційно проголосила Чарльза III новим королем Великої Британії, який успадкував трон після своєї матері королеви Єлизавети ІІ.

Чарльз III автоматично став королем Сполученого Королівства та главою 14 інших держав, однак кожна з них має підтвердити свою прихильність новому монарху.