UA / RU
Підтримати ZN.ua

Був справжнім героєм: У США помер льотчик-випробувач, який першим подолав звуковий бар'єр

Чак Йегер помер на 98 році життя.

Американський льотчик-випробувач Чак Йегер, який першим в світі перевищив швидкість звуку, помер на 98-му році життя.

Про це в Twitter повідомила його дружина Вікторія Йегер. Пізніше друг сім'ї Джон Ніколетті підтвердив цю інформацію The New York Times.

"Я повинна повідомити вам, що любов мого життя генерал Чак Йегер помер близько 21:00 за східним часом (04:00 за Києвом 8 грудня)", - написала вона в соцмережі.

Чак Елвуд Йегер народився 13 лютого 1923 року в Західній Вірджинії. Під час Другої світової війни він літав на одномісному винищувачі дальнього радіусу дії North American P-51 Mustang і не раз атакував літаки противника.

Всього він збив 13 літаків супротивника, в тому числі п'ять - за один день. Льотчик літав на більш ніж 150 військових літаках і налітав понад 10 тисяч годин.

Фото: сайт chuckyeager.org

14 жовтня 1947 року його вперше в історії людства перевищив швидкість звуку на експериментальному літаку Bell X-1. Це сталося на висоті 12 200 метрів. Йегер розвинув швидкість 1 066 кілометрів на годину). Цей подвиг стоїть в одному ряду з першим польотом братів Райт в Кітті-Хок в 1903 році, а також перельотом Чарльза Ліндберга в 1927 році.

Читайте також: Virgin Galactic планує в грудні провести тестовий запуск космічного корабля для туристів

У 1950 році літак Йегера Bell X-1 був виставлений в Національному музеї авіації і космонавтики Смітсонівського інституту у Вашингтоні.

Через шість років 12 грудня 1953, він же перевершив свій власний рекорд - на висоті 21 380 метрів, йому вдалося розвинути швидкість до 2 655 кілометрів на годину.

Генерал ВПС США Йегер підготував до польотів безліч пілотів і отримав велику кількість нагород. В останній раз він сів за штурвал в 1997 році в 50-ту річницю свого знаменитого рекордного польоту. Американець знову подолав звуковий бар'єр на винищувачі четвертого покоління McDonnell Douglas F-15 Eagle.

Фото: сайт chuckyeager.org

Йегер став відомим в США після виходу книги "The Right Stuff" Тома Вулфа в 1979 році і однойменного фільму 1983 року, в якому роль Йегера виконав Сем Шепард.

Раніше повідомлялося, що коронавірус позбавив життя генерального директора конструкторського бюро "Південне" Олександра Дегтярьова.

Дегтярьов був фахівцем в аерокосмічній галузі та працював в КБ з 1975 року. Він пройшов шлях від інженера до генерального конструктора - гендиректора ДП "Конструкторське бюро" Південне "ім. М.К. Янгеля".